Novi nasip za bolju odbranu reke od Save

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi nasip za bolju odbranu reke od Save

Četiri godine posle majskih poplava rekonstruiše se najproblematičniji deo nasipa uz Savu kod Šapca. Gradnju 5,3 kilometra obaloutvrde finansira Evropska unija i biće preko metar iznad nivoa stogodišnjih voda.
Doktori, radnici, studenti, poljoprivrednici, sportisti – >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedno hiljade ljudi i stotine hiljada džakova bilo je sa peskom uz Savu. U maju 2014. u višednevnom lancu, grad i svoju okućnicu kod Drenovca branio je i Milorad Burmazović. Uz reku je i danas, ali kao čuvar novog nasipa.

"Ovo za nas znači mnogo, mi smo ovo sanjali noćima, ovo je nešto što treba dočekati", kaže Milorad Burmazović iz Drenovca.
Od Drenovca do Čevrtije svakodnevno je više od 20 građevinskih mašina. Od starog nasipa iskorišćen je deo materijala, nova obaloutvrda biće dvostruko šira. Prvih 500 metara završava se ovih dana.
"Do sada smo iskopali oko 18.000 kubika humusa koji je privremeno deponovan, iskopali smo oko 70.000 kubika koherentnog materijala za ugradnju u ekran nasipa", kaže Novica Spasić, rukovodilac radova "Jugokop Podrinje" u Šapcu.
Nasip urađen po najvišim standardima biće od 1,2 do dva metra viši od dosadašnjeg.
"Cela trasa od 5,3 kilometra je podeljena na 11 deonica od po 500 metara upravo iz razloga da bi se obezbedila bezbednost pri pojavi visokih voda", kaže Aleksandar Glišić, šef nadzora "Energoprojekta".
"Iza nasipa koji u perspektivi treba da bude najbezbednija i najbolja odbrana od reke Save stoji 30.000 oranica i stoji najveća industrijska zona u Srbiji. Svima je jasno da je ovo jedan od najvažnijih projekata koji štiti budućnost ne samo grada Šapca nego i čitave regije", kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Za projekat zaštita Mačve od Drine i Save iz evropskih pretpristupnih fonodova izdvojeno je osam miliona evra. Počeli su i pripremni radovi u opštini Bogatić. Na jesen 2020. novim nasipom od poplava biće zaštićeno 150.000 stanovnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.