Nema novca za sanaciju klizišta u valjevskom kraju

Izvor: Blic, 14.Sep.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novca za sanaciju klizišta u valjevskom kraju

Izgradnja prvih kuća oštećenih u majskim poplavama počeće naredne sedmice. Više od 50 klizišta, aktiviranih posle poplava i dalje ugrožava kuće u valjevskom kraju, ali za njihovu sanaciju lokalna samouprava nema novca, a država ih ne uzima u obzir za obnovu.

“Blicu” je u Gradskoj upravi potvrđeno da će gradnja kuća postradalima u poplavi početi ove sedmice, a temelji prvih deset kuća biće postavljeni zahvaljujući donatorima. Na izgradnju čeka 66 porodica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali je i dalje neizvesno kada će početi obnova koju finansira država.

U međuvremenu, gradska Direkcija za urbanizam i izgradnju sanira klizišta koja su oštetila puteva i još ugrožavaju veliki broj stambenih objekata koji se, međutim, neće obnavljati novcem iz državne kase.

Država, naime, predviđa da plati samo sanaciju klizišta nastalih u poplavi, ali ne i nakon nje, dok budžet Valjeva više nema novca za te poslove.

- Trenutno radimo u Gornjoj Kamenici, mašine su aktivne i na reci Gradac iznad barske pruge u Aničićima, a nakon toga se sele na lokacije u Majinoviću i Pričeviću. Imamo još šest klizišta koja ćemo raditi u narednih petnaest dana, a nakon toga zaista ne znam, jer neće biti više novca. Situacija sa klizištima će se samo pogoršavati jer dolazi jesen, ali to je na Kancelariji za obnovu države Srbije - kaže geolog Direkcije Miodrag Vujić i napominje da je prosečna vrednost radova na sanaciji svakog klizišta oko dva miliona dinara.

- Bilo bi dobro kada bi država nadoknadila ono što smo potrošili tokom vanredne situacije, 52 miliona dinara na hitnoj sanaciji štete od poplava, ali za sada ni tu nema naznaka kada će to biti i u kojem procentu ćemo dobiti novac. Zakon jasno kaže da se sanira samo ono što je uništila poplava. Klizište jeste posledica poplave, ali država to ne uzima u obzir - kaže Dragan Jeremić, direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.