Ne očekuju se nove poplave, sledi sanacija nasipa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne očekuju se nove poplave, sledi sanacija nasipa

Srbijavode ne očekuju novi poplavni talas i planiraju do jula 2015. da završe sanaciju oštećenja nasipa i objekata za zaštitu od poplava, u vrednosti oko 1,6 milijardi dinara.

Pripremljeno je i 20 projekata, uglavnom za dogradnju i rekonstrukciju postojećih sistema zaštite od poplava, vrednih 30 miliona evra, za međunarodne izvore finansiranja, rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

Zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glavnog rukovodioca za odbranu od poplava za područja u nadležnosti Srbijavoda Zvonimir Kocić je kazao da se na osnovu sadašnjih prognoza ne očekuju novi poplavni talasi u Srbiji u narednom periodu i da se na velikim rekama mogu očekivati samo uobičajena izlivanja iz osnovnog korita.

On je kazao da će se sanacija štete na zaštitnim objektima od poplava finansirati sredstvima predviđenim državnim Programom obnove, kojim su predviđena ulaganja u oko 150 kritičnih lokaliteta, od kojih su stotinak prioritetna i moraju da budu završena i pre jula 2015. kako bi se otklonio rizik novih poplavnih talasa.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima nekoliko kritičnih lokacija, gde nisu dovoljno izgrađeni zaštitni objekti - područje Mačve zbog uticaja Drine i Save, područje Zaječara, ali i drugih mesta u Paraćinu, Svilajncu, Smederevske Palanke, deo Ćuprije i na još dosta lokaliteta.

Na velikim rekama to su desno priobalje Dunava - Smederevo, Veliko Gradište i Golubac, naveo je on.

"Poplavni talas u maju je potvrdio da postoje ozbiljni problemi u sistemu za zaštitu i smanjenje rizika od poplava na području Srbije", naglasio je Kocić dodajući da su sva vodoprivredna preduzeća su godinama ukazivala na loše stanje i da su potrebna već ulaganja.

Kocić je rekao da je najvažnija preventiva i da će Srbijavode pripremiti plan za iduću godinu koji će predviđati više sredstava za redovno održavanje dodajući da je do sada godišnje izdvajano oko 700 miliona dinara, a da je potrebno oko 1,5 milijardi.

Ta sredstva se odnose samo za održavanje linijskih objekata - regulisanje korita i nasipa, a potrebno je još dosta sredstava za brane u Srbiji, kazao je on.

U Srbiji postoji oko 30 visokih brana koje su u lošem stanju, izuzev onih u nadležnosti EPS.

Kocić je rekao i da službe koje rade na odbrani od poplava moraju imati savremenu opremu.

U maju je bila vanredna hidrološka situacija i nije moglo da se spreči izlivanje i plavljanjenje, a posebno na mestima gde nema zaštitnih objekata, napomenuo je on.

"Na priobalju Save, području Šapca, Mačve i Kolubare mora više da se uradi i podigne funkcionalnost postojećih objekata. Na manjim i srednjim tokovima definitivno se ne možemo uzdati samo u nasipe već moramo planirati i sisteme za zadržavanje poplavnih talasa u gornjim delovima slivova, zašta su potrebna izuzetno velika sredstva, ali i rešavanje sistemskih pitanja", naveo je Kocić.

Srbijavode su, kako je rekao, podelile planirane aktivnosti u nekoliko faza posle poplava, od čega je prva završena u julu za hitne intervencije, čija je vrednost bila 400 miliona dinara.

Druga faza je za sanaciju štete koja je već počela i biće završena do jula 2015, ali i ranije na Kolubari kroz Valjevo, kod Krupnja, Jasenica kroz Smederevsku Palanku, Crnice u Paraćinu... , kazao je Kocić.

Preduzeće Srbijavode je pripremilo i kandidovalo 20 projekata za različite izvore finansiranja u vrednosti od 30 miliona evra i lokalne samouprave, prema njegovim rečima, moraju da reše imovinsko pravne odnose da bi projekti mogli da se realizuju.

Najveći projekti su na području Mačve, priobalja Save i Drine, kao i na području Zaječara i predviđeno je da se postojeći sistemi dograde ili rekonstruišu kako bi mogli spremno da dočekaju poplavne talase kao što su bili ove godine, kada su zabeleženi istorijski maksimumi, dodao je Kocić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.