Naselja pod vodom, prve žrtve

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naselja pod vodom, prve žrtve

Prve žrtve poplava. U Umčarima se noćas utopila jedna osoba. Spasilac nestao u bujici kod Topole i još se traga za njim. Vlada proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele Srbije. Nadležni apeluju da se poštuju naredbe za evakuaciju!

16.30 - Premijer Vučić s nadležnim ekipama dostavio je hranu i vodu građanima u naseljima opkoljenim poplavama u Kosjeriću. 

16.25 - Pripadnici protivterorističke jedinice MUP-a evakuišu građane Uba.   
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
16.15 - Ministarstvo prosvete: Odlažu se sve aktivnosti koje su planirane u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i ekskurzije.

16.00 - U Ministarstvu zdravlja uvedeno dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, radi koordinacije aktivnosti sa zdravstvenim ustanovama.

15.45 - Zbog izlivanja reke Kolubare, zaustavljena proizvodnja uglja u rudarskom basenu "Kolubara"

15.30 - Sabor SPC apelovao na sve vernike, ali i ljude dobre volje, da pomognu i solidarišu se u teškoj nevolji koja je zadesila čitavu zemlju.

15.12 - Na svim hidroelektranama zbog nevremena i rasta dotoka na Drini i Dunavu uvedene su vanredne mere i danonoćna dežurstva, saopštio je EPS.

14.40 - Premijer Aleksandar Vučić uputio se helikopterom u Koceljevu i Ub, kako bi sa nadležnim ekipama dostavio hranu i vodu građanima u vodom opkoljenim naseljima.  

14.00 - Helikopterom MUP-a Srbije iz lajkovačkog doma zdravlja u valjevsku bolnicu na porođaj je prevezena trudnica. 

13.56 - Vlada Srbije proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cele zemlje. 

13.30 - EPS: Sistem je stabilan, formirani su krizni štabovi i vanredna dežurstva, a prioritet su zaštita ljudi i opreme. 

13.19 - U Čačak su iz Niša stigli helikopteri koji će evakuisati građane do čijih kuća ne može da se dopre čamcima.

12.27 - Opštinsko veće Žitišta je na današnjoj vanrednoj sednici proglasilo vanrednu situaciju. 

12.15 - Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" najavljuje pojačane kontrole vode za piće. 

11.45 - Naređena hitna evakuacija u Parmencu kod Čačka zbog izlivanja Zapadne Morave.

11.20 - Premijer Vučić najavljuje proglašenje vanredne situacije na teritoriji cele Srbije i apeluje na građane da poštuju uputstva nadležnih.

11.05 - Opština Ljig bez struje i vode. Voda prodire u kuće, pa su pojedini žitelji spas morali da potraže na krovovima.  

10.15 - Vatrogasca spasioca D. L. (42) iz Topole odnela bujica u akciji spasavanja na reci Jasenici. Još se traga za njim. 

10.05 - I u Svilajncu proglašena vanredna situacija zbog poplava. Najteže je  u Kušiljevu gde je pod vodom centar sela i na desetine kuća. 

10.00 - Oko 100 hiljada domaćinstava u Srbiji je trenutno bez struje. Ekipe na terenu rešavaju probleme, kaže za RTS ministar energetike Aleksandar Antić. Najkritičnije je na području Valjeva, Loznice, Čačka i Lazarevca. 

9.20 - Vanredna situacija proglašena i u opštini Trstenik.

8.44 - Marić: Tokom noći evakuisano 500 ljudi. Evakuacije i dalje traju.

8.20 - Naći ćemo urgentna rešenja kako bi smo najugroženijim poljoprivrednicama pomogli da prevaziđu štete od poplava, kaže za RTS Snežana Bogosavljević Bošković. 

Najteža je situacija na zapadu Srbije. Oko 105 hiljada potrošača je bez struje, nastava je obustavljena u 400 škola. U čačanskom kraju Zapadna Morava i pritoke stvaraju ozbiljne probleme. Angažovana je i žandarmerija i vatrogasno spasilačke jedinice i helikopteri. I pripadnici Vojske Srbije su na ugroženim područjima. U Koceljevi je dve trećine kuća pod vodom. Mesto je odsečeno jer je Tamnava odnela most na putu ka Valjevu, pa nisu isporučeni hleb i ostale životne namirnice. Nema struje, ni vode za piće. 

Zbog izlivanja reke Kolubare, zaustavljena proizvodnja uglja u rudarskom basenu "Kolubara". Brojni putni pravci su blokirani, a obustavljen je saobraćaj na prugama Beograd - Bar i Beograd - Niš. 

Najkritičnija situacija je na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga.

MUP je potvrdio da je na snazi vanredna situacija u gradovima Valjevu, Šapcu, Loznici, Čačku, Zaječaru i opštinama Osečini, Koceljevi, Lajkovcu, Ubu, Ljigu, Gornjem Milanovcu, Malom Zvorniku, Požegi, Vladimircima, Kosjeriću, Obrenovcu, Lučanima, Mionici, Rači i Doljevcu. U međuvremenu, vanredna situacija proglašena je u gradu Užicu i Jagodini i opštinama Trsteniku, Svilajncu, Rekovcu i Žitištu.

Vojska Srbije, za pomoć građanima u poplavljenim područjima, angažovala više od 400 svojih pripadnika, kao i helikoptere, motorna vozila, čamce, pumpe i kamione-cisterne za vodu. 

Pokrajinski štab za vanredne situacije doneo odluku da se sva mehanizacija stavi na raspolaganje opštinama van teritorije Vojvodine koja su ugrožena poplavama.

U Umčarima se noćas utopila jedna osoba i to je prva žrtva poplava u Beogradu, saopštio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Posle sednice Gradskog štaba za vanredne situcije kojoj su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić i direktor policije Milorad Veljović, Mali je apelovao na građane da slušaju i poštuju savete nadležnih organa kako se ubuduće takvi slučajevi ne bi dešavali.

"Imamo i prvu žrtvu. U Umčarima se utopila jedna osoba, zato što nije slušala nadležne organe koji su je savetovali da treba da se evakuiše iz kuće. Naš primarni cilj je da izbegnemo takave slučaje", rekao je Mali i podvukao da građani, ukoliko se evakuacija naredi poslušaju nadležne organe oko načina evakuacije.

Na teritoriji Beograda najkritičnije u Lazarevcu, Obrenovcu, delu Grocke i Umčarima, odakle je 14 porodica evakuisano iz kuća.

Više desetina stanovnika opštine Rakovica evakuisano je iz svojih domova, a vojnim helikopterima evakuisano 10 osoba iz Junkovca, kod Lazarevca. 

Tokom noći reka Čemernica u Preljini kod Čačka probila je bedeme i poplavila na stotine domaćinstava. Dopisnica RTS-a javlja da je najkritičnije je u Preljinskoj Baluzi gde je u toku evakuacija oko 200 građana. Građani se evakuišu čamcima a uključeni su i helikopteri kako bi se izvukli građani iz nepristupačnih kuća.

Izlila se reka Čemernica pa je poplavljeno na desetine kuća i objekata. Do ovog mesta ne može da se stigne iz pravca Čačka pa i to otežava evakuaciju. Evakuisani građani biće smešteni u prostorije osnovne škole "Sveti Sava"u Čačku.

Zapadna Morava u Čačku raste iz časa u čas a voda je stigla i do sportske hale. Još uvek nije ugrozila zaštitne bedeme. Građani postavljaju dodatne džakove sa peskom kako bi sprečili poplave.

Do Čačka trenutno može da se stigne jedino iz pravca Užica i starim putem iz Kraljeva. Na terenu su ekipe Sektora za vanredne situacije i Žandarmerije koji pomažu u evakuaciji građana. Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku o prekidu nastave u školama a od sutra do ponedeljka neće raditi ni vrtići.

Kontakt telefon Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije za pomoć ugroženima i njihovu evakuaciju: 011/22 89 208 i 011/22 82 910. 

U opštinskom štabu u Lučanima kažu da je noćas probijen zaštitni bedem u Đeraću i da je voda prodrla prema stambenim objektima na levoj strani puta.

Sprečavanje prodiranja vode nije moguće jer je kod probijanja bedema voda odnela deo vreća sa peskom i tri postavljene zaštitne brane. U mesnoj zajednici Viča ugroženo je 12 domaćinstava a u dve kuće voda je ušla.

Zbog prekida saobraćaja na putevima Štab je doneo preporuku da škole u Lučanima i Viči obustave nastavu.

Stanovnici opštine Ljig ostali su bez struje i vode, poplavljene su i kuće, pa su pojedini žitelji spas morali da potraže na krovovima.

"Stanje je katastrofalno. Trafo stanica je isključena jer je poplavljena, a poplava je oštetila cevi za vodosnabdevanje", rekao je Tanjugu predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević.

JP "Putevi Srbije" uveo je, na zahtev Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dežurnu telefonsku liniju preko koje će građani moći da se informišu o stanju na putevima 24 sata dnevno.

Dežurni telefoni u JP "Putevi Srbije" na koje će građani moći da se obrate su: 011/ 30 40 655, 011/ 30 40 666, 064/ 86 17 117, kao i na i mejl adresu info@putevi-srbije.rs.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, dežurni telefon ranije je funkcionisao samo tokom četiri meseca u zimskoj sezoni, ali će zbog potrebe da takva linija postoji i u slučaju vanrednih situacija, ona biti odmah uspostavljena.

Dom zdravlja ne radi jer je pod vodom, ne rade ni škole ni vrtići, potopljeno je oko 800 hektara oranica, a u pet mesnih zajednica uništeni su putevi, pa do tih sela ne može da se dođe.

Noćas se izlila Kolubara i poplavila glavne gradske ulice u Valjevu. Do sada je evakuisano stotinak ljudi, od kojih je 20 smešteno u kasarni, a ostali su otišli kod rodbine i prijatelja. Iz Kazneno-popravnog doma i Istražnog zatvora evakuisani su zatvorenici.

U prekidu su glavni putni pravci. Zatvoreni svi mostovi preko Kolubare. Jedino još uvek radi most na obilaznom putu za Užice u prigradskom naselju Gorić.

Kolubara je tokom noći nadmašila istorijski maksimum, a Jadar je poplavio gotovo celu varoš Osečina.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović boravio je u Valjevu, na putu ka Osečini, gde je najugroženijem stanovništvu dopremio hranu i vodu. Stefanović je u Valjevu bio i kasno sinoć kada je, prema njegovim rečima, reka Kolubara dostigla ogroman nivo i pozvao nadležne da spreče njeno izlivanje. 

U svih osam opština Mačvanskog okruga proglašena je vanredna situacija.

Najkritičnije je bilo koceljavačkom kraju, gde je i dalje dve trećine naselja pod vodom.

Reka Tamnava tokom protekle noći poplavila je centar Koceljeve, a bujica je odnela most na regionalnom putnom pravcu iz te opštine ka Valjevu. Po Koceljevi može kretati samo čamcima. 

Na području opštine u toku je evakuacija stanovništva a trenutno je iseljeno oko 50 porodica, dok škole i vrtići danas neće raditi.

U saradnji sa Vojskom, Sektor za vanredne situacije će preduzeti neophodne mere da bi se dopremile osnovne životne namirnice.

U lozničkom kraju u toku je evakuacija ugroženog stanovništva u šest naseljenih mesta. Preko 5.000 kuća je poplavljeno, skoro 20.000 stanovnika je ugroženo, dok se do 7.000 ljudi u naseljima Straža, delu Jelava, Lešnice i Donjeg Dobrića može prići jedino čamcima.

Problema ima i u snabdevanju električnom energijom. Poplavljeno je 40 manjih trafo stanica dok je još petnaestak ugroženo. U prekidu su i putni pravci od Loznice prema Valjevu, Krupnju, Ljuboviji i Šapcu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je Ibarsku magistralu kod Koceljeve, gde je bio blokiran saobraćaj i pružana pomoćugroženom stanovništvu.

Ministarka i njeni saradnici zatekli su kod skretanja za Crljene poplavljen put i celo naselje i jednu devojku, meštanku, koja je molila za pomoć, jer su i njena tri brata bila zarobljena u kući pod vodom.

Mihajlovićeva je obavestila službu za spasavanje iz sastava Republičkog štaba za vanredne situacije, koji su ubrzo stigli i čamcem krenuli u evakuaciju meštana tog naselja.

U Šapcu je zbog izlivanja kanalizacije usled obilnih padavina ugroženo oko 100 domaćinstava, a najkritičnije je u Ulici kralja Milutina.

Najugroženije lokacije u Šapcu i Loznici gde pripadnici Prvog pontonirskog bataljona iz sastava Rečne flotile pomažu građanima u odbrani od poplava noćas je obišao i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Za evakuisane stanovnike iz poplavljenih područja u Rudničko-takovskom kraju formiraće se prihvatni centri u školama u Teočinu i Gornjem Milanovcu

Dom zdravlja u Požegi poplavljen jer je reka Skrapež probila bedem, pa je hitna medicinska pomoć privremeno izmeštena u salu Osnovne škole "Emilija Ostojić". U naselju Tatojevica, kod Požege, reka Đetinja poplavila je oko 300 kuća.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da se od jutros proglasi vanredna situacija u Užicu zbog poplava i evakuišu ugrožena domaćinstva na gradskoj plaži, naselju Turica i u prigradskim naseljima Zlakusa i Krvavci, rekao je Tanjugu zamenik načelnika Gradskog štaba Vidoje Drndarević.

Drndarević ističe da će situacija u naselju Turica biti još teža , jer su iz "Srbijavoda" naložili, iz preventivnih razloga, ispuštanje vode iz akumulacije Vrutci od 30 do 60 kubika u sekundi.

U opštini Trstenik poplavljeno je selo Grabovac, 30 kuća je ugroženo, a tri porodice su evakuisane.

Kako je Tanjugu rečeno u kabinetu predsednika opštine, voda u Trsteniku nije za piće već samo za tehničku upotrebu i zbog svega toga, na sednici Štaba za vanredne situacije jutros je u toj opštini proglašena vanrednu situaciju.

I u Svilajncu proglašena vanredna situacija zbog poplava. Najteže je u Kušiljevu gde je pod vodom centar sela i na desetine kuća.  

U Rekovcu je uvedena vanredna situacija. Poplavljeno na desetine kuća u selima te opštine,škole ne rade danas i sutra. U jagodinskoj opštini izlila se reka Osaonica i poplavila stotinu kuća u Bagrdanu, Miloševu i Strižilu. Poplavni talas zahvatio je i kuće u selima oko reke Lugomir - Bresje, Glavince i Kolare.

Naložena je evakuacija stanovnika sedam smederevskih sela i jednog gradskog naselja. 

Opštinsko veće Žitišta je na današnjoj vanrednoj sednici proglasilo vanrednu situaciju.

U Žitište su poslate dve pumpe koje prebacuju vodu iz naselja u Begej, a mašine su poslate da prokopaju zatrpane prelaze i kanale zbog kojih su neki delovi naselja ugroženi.

Obustave saobraćaja 

Zbog odrona je obustavljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali iz pravca Ljiga i nije moguće doći tim putem do Čačka.

Zatvoreni za saobraćaj su i putevi na području Valjeva, Ljiga, Loznice, Koceljeve, Lučana, Guče, Ivanjice, Ušća...

Obustavljen je saobraćaj na putu Preljina-Čačak (kod mesta Konjevići), zbog izlivanja reke Čemernice.

Saobraćaj je u prekidu i na deonici Kratovska stena - Lučani - Guča, zbog izlivanja reke Bjelice

Zatvoreni su i putevi Kaona-Mirajići, kod mesta Mirajići, zbog odrona, zatim deonica Stepojevac-Veliki Crljeni, zbog izlivanja reke, kao i deonica Avala-Ralja (u blizini mesta Ralje) zbog pojave klizišta.

Obustavljen je i saobraćaj na deonicama Svetinja - Šabac i Topola - Rača.

Prekidi saobraćaja na teritoriji grada Beograda: obilaznica oko Beograda - Kružni put, prekid je na samoj petlji, odnosno uključenju na auto-put kod Bubanj Potoka. Autobusi "Laste" ne saobraćaju na relaciji Beograd - Valjevo.

Prekid je na naplatoj stanici Umčari, na auto-putu Niš- Beograd, a alternativni pravac za ulazak i izlazak na auto-put su naplatne stanice Mali Požeravac i Vodanj.

Zatvorena je i deonica Gornji Milanovac - Kragujevac, zbog izlivanja reke Gruže.

Detaljnije o obustavama saobraćaja u Stanju na putevima

Zbog odrona obustavljen saobraćaj na pojedinim putevima i železnički saobraćaj na pruzi Beograd - Bar. Potupno je obustavljen železnički saobraćaj između Beograda i Niša.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.