Najveća brana pred pucanjem?

Izvor: Press, 23.Jul.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća brana pred pucanjem?

Džinovska kineska brana „Tri klisure" mogla bi da popusti pred najvećim poplavama u poslednjih deset godina. Vodostaj stalno raste i trenutno iznosi 150 metara, a brana je projektovana da izdrži 175 metara
Rekordno visok vodostaj kod džinovske kineske brane „Tri klisure" doveo je u pitanje tvrdnju Pekinga da najveći hidroenergetski projekat na svetu može da izdrži i najveće poplave. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Vode kod brane juče su se primakle novoj rekordnoj visini od 150 metara, a najviši nivo brane je 175 metara.
Naime, od sredine juna, poplave pustoše sela i gradove u Kini, ruše kuće i izazivaju klizišta. Dosad je u najgorim poplavama u poslednjih deset godina stradalo više od 700 ljudi.
Kina je godinama hvalila branu „Tri klisure" kao najbolji način da se okončaju vekovi poplava duž basena Žute reke. U projekat izgradnje brane uloženo je 23 milijarde dolara, a zbog nje je raseljeno 1,4 milion ljudi.
Pre sedam godina, kineski zvaničnici su objavili da brana „Tri klisure" može da izdrži velike poplave koje se dešavaju samo jednom u 10.000 godina. Ali, sadašnja poplava ne pokazuje znake jenjavanja i zvaničnici opominju da je kapacitet brane ograničen.

Zamenik direktora dispečerskog centra hidroelektrane Zao Junfa kaže da brana može da izdrži poplavu koja ne prelazi 84.000 kubnih metara vode u sekundi. To je samo oko 18 procenata više nego što je bilo pre dva dana.
- Mogućnost brane da kontroliše poplavu nije neograničena - naglasio je Zao.
Od kako je hidroelektrana završena 2006, poverenje u sposobnost brane da se nosi sa poplavama opada uporedo sa izjavama zvaničnika koji svake godine umanjuju svoje procene.
Pre tri godine, zvaničnici su rekli da brana kože da izdrži najveću poplavu u 1.000 godina. Prošlog utorka, direktor korporacije „Tri klisure" Cao Guangđing je izjavio da može apsolutno da garantuje da brana može da izdrži najgoru poplavu u 100 godina.
Kritičari, koji su napadali projekt „Tri klisure", tvrde da će podizanje nivoa vode duž 660 kilometara dugog rezervoara iza brane, u oblastima gde je tlo ranije bilo suvo, voditi ka katastrofalnim geološkim promenama. Oni tvrde da zemljište oko brane postaje sve mekše i nestabilnije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.