Nadležni tvrde da investitorski urbanizam nije kriv za poplave na Paliluli

Izvor: JužneVesti.com, 17.Okt.2023, 18:12

Nadležni tvrde da investitorski urbanizam nije kriv za poplave na Paliluli

Razlog čestog plavljenja u Opštini Palilula, a posebno u Zetskoj ulici, nije dolazak novih investitora i izgradnja velikih kompleksa, uverava v.d. direktora JKP Naissus Tamara Milić i dodaje da oni koji žele da grade u tom delu moraju da ispoštuju niz uslova, a neki od njih su izgradnja kolektora i nedostajuće infrastrukture.

Da li izdavanje lokacijskih uslova za gradnju na Paliluli dovelo do plavljenja u tom delu grada, raspravljao se na Gradskom veću, kada je gradonačelica >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Sotirovski zamolila v. d. direktora Naissus-a Tamaru Milić da objasni kakve uslove zapravo postavljaju investitorima koji tamo žele da grade.

Zavod za urbanizam uvek traži uslove od nas za izdavanje i lokacijskih uslova. U našim uslovima, konkretno za Paliluli predviđena je izgradnja novog kolektora za atmosferske vode, kao i rekonstrukcija kolektora za upotrebljene vode i rekonstrukcija velikog dela vodovodne mreže kako bi se obezbedilo kvalitetnije vodosnabdevanje - navela je Milić.

Na pitanje gradonačelnice Dragane Sotirovski, ko u ovom slučaju treba da izgradi kolektor, Milić odgovara - investitor.

U delu Palilule investitorima je dato, odonosno da uz određene stvari koje mora da izgradi Grad, koji nema pravo da izgradi investitor, radiće Grad, ali u većini slučajeva dato je kroz uslove investitorima - potvrdila je Milić.

Milić smatra da investitorski urbanizam nije doprineo čestim poplavama, već da je, naprotiv, podstakao izgradnju novog kolektora, a takođe je u planu i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. Koje su obaveze Grada, ali i Naissus-a u ovom slučaju, Milić nije objasnila.

Ona se dotakla i Zetske ulice, kojom je usred malo jače kiše gotovo nemoguće proći, jer je podvožnjak pun vode.

Zetska je mala ulica, nije tačno da nema dovoljnog kapaciteta, infrastruktura je tolika da mi moramo novi projekat da izgradimo za Zetsku, tražiće se alternativa u nekoj drugoj ulici, da se sva ta voda preusmeri na drugu stranu da bi se rasteretila Zetska, jer ne postoji mogućnost izgradnje kolektora kroz Zetsku - objašnjava ona.

Inače, dodatnu zabrinutost zbog čestog plavljenja Palilule, podstakla je i izgradnja "Tesla parka", koji će prema mišljenju dela građana, dodatno opteretiti vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.