Nabujali Ibar u Kraljevu rušio splavove, proglašena vanredna situacija, angažovani pripadnici Vojske Srbije (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2020, 10:31

Nabujali Ibar u Kraljevu rušio splavove, proglašena vanredna situacija, angažovani pripadnici Vojske Srbije (VIDEO)

"Zbog obilnih padavina i izlivanja reka, u Kraljevu je proglašena vanredna situacija", izjavio je za Tanjug gradonačelnik Predrag Terzić.

On je izjavio da je najkritičnije na području Slatine, Studenice, Gledićkom i Gružanskom kraju. Tokom noći se na nekoliko mesta izlio Ibar, a vodostaj je u porastu i na reci Ribnici.

"Gradski štab za vanredne situacije je jutros zasedao i doneo odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji Grada Kraljeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Situacija je najkritičnija na području Slatine, Mesna zajednica Mlanča na području Studenice, u Gledićkom i Gružanskom kraju", navodi Terzić.

Pored toga, reka Ribnica, pritoka Ibra, ima uvećane količine vode, a vodostaj je promenjen i na vodotokovima prvog reda na Ibru i na Zapadnoj Moravi.

Bračni par zarobljen u kući zbog izlivanja Studenice

Izlivanje reke Studenice kod Kraljeva napravilo je velike probleme, a bračni par zarobljen je u kući u Živički jer spasioci ne mogu da priđu zbog jake matice reke.

Kako prenosi RTS, radi se o starijem bračnom paru, za koji meštani kažu da su se poslednji put sa njima čuli jutros u 05.30 sati, kada je reka počela da nadolazi.

Vatrogasci i spasioci su kazali da su probali čamcima i sajlama da priđu kući, ali da nisu uspeli.

"Sve jedinice civilne zaštite se nalaze na terenu, naša javna preduzeća sa ljudstvom i mehanizacijom... JKP Vodovod, Čistoća, Putevi", rekao je Terzić i dodao da se na terenu nalaze i nadležni iz Grada.

Prioritet je da se prvo spasu ljudi, a Sektor za vanredne situacije je već evakuisao četri lica sa područja mesne zajednice Mlanča.

"Pored toga nam je važno da ni jedno domaćinstvo ne bude odsečeno od sveta, da zaštitimo izvorišta vode u Žičkom polju kako bi Kraljevčani imali kontinuirano i sigurno snabdevanje pijaćom vodom".

Tek nakon što se obezbede ljudski životi, dodaje Terzić, brinuće se o sanaciji putne infrastrukture, puteva i mostova.

Usled višednevnih obilnih kiša, reka Ibar tokom noći izašla je na nekoliko mesta iz svog korita, poplavljeni su svi sportski tereni na glavnoj gradskoj plaži, a svakog trenutka vodena bujica preti da se izlije na tek završeni Atletski stadion udaljen 300 metara od centra grada Kraljeva.

Kritično je i u Mataruškoj Banji, gde je potok Pećinac, koji se kod banje uliva u Ibar, poplavio prilaze hotelu Termal i Zavodu za rehabilitaciju Agens, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Kako se navodi, kuće još uvek nisu ugrožene, ali meštani strepe od novih padavina i bujičnih potoka.

Situacija je veoma ozbiljna i u naselju Ribnica gde je nadošla Ribnica jutros stigla do dvorišta desetak kuća i drugih objekata.

Nadošle su i druge reke i bujični potoci u kraljevačkom kraju - Ibar i podzemne vode poplavile su nekoliko desetina hektara plodne zemlje u konarevskom polju, na desetak kilometara od Kraljeva, a duž Ibarske magistrale, a u dolini Lopatnice pojavili su se manji odroni.

Više od 50 pripadnika VS pomaže građanima Kraljeva

Više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava u Kraljevu.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar, koja preti da poplavi okolna domaćinstva, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vanredna situacija zbog obilnih padavina i izlivanja reka proglašena je u 12 lokalnih samouprava u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

REKA SPREČA PRETI ŽIVINICAMA I GRAČANICI: Drama u Tuzlanskom kantonu, poplavljene kuće, uništeni mostovi i putevi

Izvor: Kurir, 23.Jun.2020

Smanjenje intenziteta padavina tokom protekle noći dovelo je do povlačenja reka i bujičnih potoka u svoja korita na području Tuzlanskog kantona. Ostali su poplavljeni objekti, uništeni putevi i mostovi, a u narednim satima pretnju predstavlja reka Spreča koja bi mogla posebno da ugrozi podučje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.