Kosovske bezbednosne snage pomažu Albaniji u savladavanju poplava

Izvor: Southeast European Times, 13.Dec.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske bezbednosne snage pomažu Albaniji u savladavanju poplava

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Fehmi Mujota i komandant Sulejman Selimi posetili su region Skadra u Albaniji ranije ovog meseca.

13/12/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 13.12.2010.

Oko 12.000 ljudi moralo je da bude evakuisano iz svojih domova u severnoj Albaniji ovog meseca, kada su se putevi pretvorili u podivljale bujice vode, a 14.000 hektara zemljišta u okolini nabujalog Skadarskog jezera se našlo pod vodom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />Više od 90 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) nalazi se u severnoj Albaniji, gde pomažu u evakuaciji, medicinskoj podršci, transportu i distribuciji pomoći.

Ibrahim Šalja, direktor za odnose sa medijima, izjavio je za SETimes da je 59 pripadnika KBS upućeno 2. decembra, a još nekoliko desetina njih 7. decembra.

„Tamo je 95 pripadnika KBS-a, sa opremom i transportnim vozilima. Slali smo naše pripadnike dva puta: 59 prvi put, sa punom tehničkom podrškom, medicinskom podrškom, teretnim vozilima, čamcima za spašavanje, specijalizovanu jedinicu, ronioce sa ronilačkom opremom, celu jedinicu za potragu i spašavanje“, rekao je Šalja.

Ministar za KBS Fehmi Mujota i komandant Sulejman Selimi posetili su Skadar 6. decembra i sastali se sa albanskim ministrom odbrane Arbenom Imamijem.

„Oni su posetili jedinice na terenu, sastali se sa ministrom Imamijem i procenili situaciju. Mi smo 7. decembra uputili dodatnih 36 pripadnika, 15 teretnih vozila, tri ambulantna vozila iz Kosovskog zdravstvenog saveza i dva ambulantna vozila KBS, da rade na preuzimanju i distribuciji pomoći na terenu“, potvrdio je Šalja.

„Naši pripadnici su tamo vrlo dobro dočekani i visoko cenjeni od strane posmatrača NATO-a na terenu“, rekao je Šalja, dodajući da će pripadnici KBS ostati tamo i pomagati koliko god je potrebno.

Kosovska vlada izdvojila je milion evra za pomoć svom susedu. Premijer Hašim Tači izjavio je da je bio u kontaktu sa albanskim kolegom Salijem Berišom, u vezi sa situacijom.

„KBS radi odgovoran posao, patriotski i human posao, da bi pomogao građanima. Albaniji je, kao nikada do sada, potrebna sveukupna pomoć kako bi prevazišla ovu tešku situaciju“, rekao je Tači, dodajući da će takođe biti upućene logističke i medicinske jedinice sa Kosova.

Tači je takođe apelovao na građane Kosova u pograničnim područjima da otvore vrata svojih domova za građane Albanije, ako je to potrebno.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.