Kod Lučana poplavljeno oko 400 hektara njiva, voda zatvorila dva puta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2020, 13:33

Kod Lučana poplavljeno oko 400 hektara njiva, voda zatvorila dva puta

U Lučanima su u nevremenu, koje je zahvatilo tu opštinu u petak, oštećena dva putna pravca, koja su i dalje neprohodna i to putevi prvog i drugog reda, a poplavljeno je i oko 350, 400 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Lučane je u kratkom roku zadesilo plavljanje puteva i poljoprivrednog zemljišta po treći put, a kako je za Tanjug kazao zamenik predsednika te opštine Miloš Jovičić - u petak je pala tolika količina vode koju ni stariji meštani, od 70, 80 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne pamte.

"Ponovo je pala velika količina padavina, ponovo nam je odnela puteve, oštetilo propuste, voda je ulazila u pomoćne objekte i podrume, ali ono za šta možemo da kažemo da je dobro ovog puta jeste što nije ulazilo u stambene objekte", kazao je Jovičić.

Prema njegovim rečima, najviše kiše je palo ponovo u Guči, a procena je da je palo oko 60 litara po kvadratnom metru palo za neka dva sata, dok ima i informacije da je u Goračićima i Guberevcu bilo i do 95 litara.

"Ne mogu da vam opišem koliko je vode palo za kratko vreme, ja sam sticajem okolnosti bio na terenu, vozio sam putem nekih osam, devet kilometara gde je voda bila preko puta. To nije put blizu reke, nije se izlila reka pa poplavila put, nego od sliva sa okolnih puteva, sa brda, preko puta koji nije u dolini, imate vodu da se ne vidi bela linija. Rečima to ne mogu da vam opišem", naveo je Jovičić.

Dodaje da u Lučanima kada je u pitanju plavljenje poljoprivrednog zemljišta nije problem samo do reke.

Kako kaže, drugo je ono što se desilo prošle godine 3. juna ili 23. juna ove godine, kada problem izazvali bujični potoci.

"Sada je na seoskom putu - makadamskom putu, koji nije blizu reke, išla količina vode kao da je reka, a ta voda mora negde da ode i tako i poplavi", navodi.

Kako kaže, ne mogu da stignu ni da poprave puteve, jer nemaju dovoljno mašina i sa angažovanim privatnim, odnosno ono što danas poprave, sutra kiša padne i ponovo voda sve odnese.

Jovičić kaže da ni prošli put nisu pravili procenu štetu na poljoprivrednom zemljištu kada je poplavljeno negde oko 500 hektara, a da je neće praviti ni sada.

Poručuje i apeluje na poljoprivrednike da se osiguraju i podseća da država daje 70 odsto povraćaja za premiju osiguranja, a lokalna samouprava daje 30 odsto.

"To znači da je 100 odsto pokrivena premija osiguranja, samo neko treba da sebe stavi kao prioritet. To osiguranje ne može da nadoknadi štetu, da se razumemo, ali može da ublaži posledice i da pomogne da se krene od nule ponovo", poručuje Jovičić.

Ukazuje na to da su samo ove godine tri puta imali poplave na poljoprivrednom zemljištu i naglašava da je to velika šteta, koju ni lokalna samouprava, a ni država ne mogu da nadoknade.

"I u petak je izlazila Bjelica i plavila zemljišta i u Guči, i u Viči i u Turici, celo polje je bilo i još uvek je pod vodom. Ne postoji način i ne znam kako bi moglo da se pomogne. Mi ćemo se verovatno obratiti državi u nekom momentu za eventualnu pomoć u stočnoj hrani, ali kroz osiguranje mogu da ublaže štetu", dodaje Jovičić.

Zamenik predsednika opštine Lučani kaže da je i sinoć padala kiša, odnosno da su obilne padavine zahvatile deo opštine, ali juče nije bilo toliko problema, jer se taj deo opštine nalazi nizvodno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.