Ilić: Problemi sa klizištima rešavaju se studiozno

Izvor: Večernje novosti, 18.Avg.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Problemi sa klizištima rešavaju se studiozno

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, potpisao je danas sa predsednicom opštine Lučani, Vesnom Stambolić, Protokol o međusobnoj saradnji u cilju sprovođenja preventivnih mera na otklanjanju posledica u poplavljenim područjima. "Na području Dragačeva, usled poplava i kiša pojavila su se brojna klizišta. Ispitivanja su završena, urađena projektna dokumentacija i sada počinje faza izdavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << građevinskih dozvola", kazao je Ilić Tanjugu. Prema njegovoj oceni, problemi sa klizištima, koja su pored ove opštine zadesila Ljig i Požegu, rešavaju studiozno u cilju njihovog trajnog saniranja. "Lučanska lokalna samoupava nam je pružala logističku podršku. Važno je rešiti problem klizišta kod magistralnog voda Rzava jer bi moglo da napravi veliku štetu i da ugrozi vodosnabdevanje čitave opštine", kazao je Ilić. Ministar navodi da je deo klizišta na putnoj infrastrukturi delom saniran, dodajući da je ostalo da se završi u Markovici. Prema njegovim rečima radi se i na sređivanju vodotoka reke Bjelice i njenih bočnih pritoka kao što je Viča. "Urađena je projektna dokumentacija da se zaštiti selo Đerać koje je više puta plavljeno", naveo je on i izrazio očekivanje da će taj posao biti završen u toku godine. U Dragačevu sada nema ugroženih domaćinstva i objekata, istakao je Ilić. Kada je u pitanju Ljig, pet klizišta je ispitano, a studije su pokazale da na tri lokaliteta nema mogućnosti sanacije. "Vrednost studija urađenih za ljišku opštinu iznose između tri i četiri miliona dinara, a sredstva su obezbedili donatori. Pomoć u istraživanjima su pružili instituti i fakulteti", kazao je Ilić, dodajući da postoje lokacije gde je sanacija neisplativa i gde se moraju izgraditi novi objekti. Ministar je naveo da je država, do sada, za istraživanja tla dala 40 miliona dinara za 12 opština u kojima su usled obilnih padavina pojavila klizišta. "Za studije je opredeljeno 20 miliona dinara. Međutim, neke su pokazale da postoje klizišta koja se ne mogu rešiti, poput onih onih u Ljigu, Trgovištu i Umci, gde će morati da se prave novi objekti. To su otprilike 72 kuće", zaključio je Ilić. Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić se zahvalila ministru na poseti i izrazila uverenje da će se svi poslovi na sređivanju vodotokova i klizišta uspešno sprovesti.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ilić: Klizišta ćemo sanirati trajno svuda gde je to moguće

Izvor: Blic, 19.Avg.2015, 00:57

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, potpisao je sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić protokol o međusobnoj saradnji u cilju sprovođenja preventivnih mera na otklanjanju posledica u poplavljenim područjima...- Na području Dragačeva, usled poplava i kiša...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.