NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Ilić: Problemi sa klizištima rešavaju se studiozno

Tanjug

18. 08. 2015. u 18:51

Ministar Velimir Ilić, potpisao je sa predsednicom opštine Lučani, Vesnom Stambolić, Protokol o međusobnoj saradnji u cilju sprovođenja preventivnih mera na otklanjanju posledica u poplavljenim područjima

Илић: Проблеми са клизиштима решавају се студиозно

Velimir Ilić

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, potpisao je danas sa predsednicom opštine Lučani, Vesnom Stambolić, Protokol o međusobnoj saradnji u cilju sprovođenja preventivnih mera na otklanjanju posledica u poplavljenim područjima.

"Na području Dragačeva, usled poplava i kiša pojavila su se brojna klizišta. Ispitivanja su završena, urađena projektna dokumentacija i sada počinje faza izdavanja građevinskih dozvola", kazao je Ilić Tanjugu.

Prema njegovoj oceni, problemi sa klizištima, koja su pored ove opštine zadesila Ljig i Požegu, rešavaju studiozno u cilju njihovog trajnog saniranja.

"Lučanska lokalna samoupava nam je pružala logističku podršku. Važno je rešiti problem klizišta kod magistralnog voda Rzava jer bi moglo da napravi veliku štetu i da ugrozi vodosnabdevanje čitave opštine", kazao je Ilić.

Ministar navodi da je deo klizišta na putnoj infrastrukturi delom saniran, dodajući da je ostalo da se završi u Markovici.

Prema njegovim rečima radi se i na sređivanju vodotoka reke Bjelice i njenih bočnih pritoka kao što je Viča.

"Urađena je projektna dokumentacija da se zaštiti selo Đerać koje je više puta plavljeno", naveo je on i izrazio očekivanje da će taj posao biti završen u toku godine.

U Dragačevu sada nema ugroženih domaćinstva i objekata, istakao je Ilić.

Kada je u pitanju Ljig, pet klizišta je ispitano, a studije su pokazale da na tri lokaliteta nema mogućnosti sanacije.

"Vrednost studija urađenih za ljišku opštinu iznose između tri i četiri miliona dinara, a sredstva su obezbedili donatori. Pomoć u istraživanjima su pružili instituti i fakulteti", kazao je Ilić, dodajući da postoje lokacije gde je sanacija neisplativa i gde se moraju izgraditi novi objekti.

Ministar je naveo da je država, do sada, za istraživanja tla dala 40 miliona dinara za 12 opština u kojima su usled obilnih padavina pojavila klizišta.

"Za studije je opredeljeno 20 miliona dinara. Međutim, neke su pokazale da postoje klizišta koja se ne mogu rešiti, poput onih onih u Ljigu, Trgovištu i Umci, gde će morati da se prave novi objekti. To su otprilike 72 kuće", zaključio je Ilić.

Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić se zahvalila ministru na poseti i izrazila uverenje da će se svi poslovi na sređivanju vodotokova i klizišta uspešno sprovesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)