FON DER LAJEN U SLOVENIJI Nakon stravičnih poplava obećala pomoć: Sve nas je dirnula slika vatrogasaca koji spasavaju decu iz vrtića

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2023, 21:33

FON DER LAJEN U SLOVENIJI Nakon stravičnih poplava obećala pomoć: Sve nas je dirnula slika vatrogasaca koji spasavaju decu iz vrtića

Ona je obećala da će EU biti uz Sloveniju u narednim nedeljama i mesecima kada počne rekonstrukcija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je izrazila svoje divljenje celoj Sloveniji zbog solidarne reakcije na katastrofalnu situaciju nakon poplava.

- Cela zemlja se mobilisala i sve nas je dirnula slika vatrogasaca koji spasavaju decu iz vrtića - zahvalila se Fon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << der Lajen volonterima i naglasila da su to "slike koje će ostati u evropskim srcima", prenelo je Delo.

Ona je kao primer istakla saradnju "savršeno organizovanog sistema civilne zaštite, vlade i lokalnih vlasti" i apostrofirala "duh nacionalnog jedinstva koji trenutno prožima slovenačku politiku".

- Brz odgovor ne iznenađuje nas u EU, jer smo već videli vašu solidarnost u poplavama u Italiji i zemljotresima u Hrvatskoj, a doprinosite humanitarnim kampanjama u Ukrajini - rekla je Ursula fon der Lajen i naglasila da Evropa to nije zaboravila i da je apsolutno uz Sloveniju.

The scale of devastation from the floods in Slovenia is heartbreaking. ⁰

The storm wreaked havoc in two-thirds of the country. ⁰

My thoughts are with all those who have lost their loved ones and their homes. ⁰

I was here to tell you: Europa vam stoji ob strani. pic.twitter.com/TZu8ssMem0

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 9, 2023

U sledećoj fazi, Slovenija će dobiti pomoć iz Fonda solidarnosti, gde će joj biti na raspolaganju do 400 miliona evra. Ove godine EU može da isplati do 100 miliona evra, a sledeće do 300 miliona evra.

Slovenija može da aplicira i za 2,7 milijardi evra iz paketa EU za oporavak i otpornost nove generacije, ali je potrebno da požuri sa prijavom do pre kraja avgusta.

Predsednik komisije i slovenački premijer Robert Golob već su osnovali zajedničku radnu komisiju u ovoj oblasti.

Treći i najveći izvor je reprogram postojećih kohezionih fondova u iznosu od 3,3 milijarde evra, koji su već dodeljeni Sloveniji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.