Dunav plavi sve pred sobom/FOTO

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav plavi sve pred sobom/FOTO

U Budimpešti je proglašena uzbuna zbog rasta vodostaja Dunava. U Beču će danas Dunav dostići vrhunac. Bratislava proglasila vanredno stanje.

Budimpešta se priprema za rast vodostaja Dunava veći od rekordnog iz 2002. godine, kada su Srednju Evropu pogodile katastrofalne poplave."Po poslednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedeljak, sa nivoom od 875 centimetara", saopštilo je MUP Mađarske. Dunav je 2002. godine dostigao vodostaj od 849 centimentara.

"Masa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vode koja nam dolazi je ogromna i predstavlja pravu pretnju za ljudske živote, ali možemo sve da zaštitimo ako radimo dobro", rekao je premijer Viktor Orban i dodao da je narednih dana moguća evakuacija stanovništva.

U kritičnim zonama na severu i zapadu glavnog grada podižu se nasipi od džakova s peskom. Zabranjen je izlazak na dunavski kej, a budimpeštanski hoteli kraj reke će verovatno biti evakuisani.

Orban je rekao da je za pružanje pomoći već spremno 3.600 policajaca i 8.000 vojnika.

Vodostaj Dunava u Austriji danas će dostići vrhunac u Beču, dok okolnim gradovima preti dalji porast vodostaja. Jedan most u Beču je poplavljen od juče, kao i neki restorani nadomak Dunava, dok bi mreža posebne kanalizacije trebalo da spase grad od poplave.

Nivo Dunava kod Kornojburga, pokraj Beča, dostigao je 7,92 metra, što je više nego 2002. kada su zabeležene poslednje veće poplave u Austriji (7,89).

Plovidba Dunavom je zabranjena.

U Donjoj Austriji preti da popusti jedna brana za zaštitu od poplava. Stotine ljudi se bore protiv popuštanja brane, sa više hiljada džakova punih peska i više tona nasute zemlje, kako bi se ova brana duga oko 8.000 metara održala.

U mnogim delovima Austrije i dalje su zatvoreni brojni putevi, koji su pod vodom, a među njima je i jedan podvožnjak u Beču, u koji se izlio kanal Dunava.

Slovačka na svom delu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Nemačke i Austrije. Gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik proglasio je juče vanredno stanje.

Prilaze četvrti Karlova Ves i Devin na zapadnoj periferiji grada kontroliše policija i pomaže prevozeći ljude vojnim kamionima. Škole i obdaništa ne rade.

U četvrtak uveče u Bratislavi se očekuje poplavni talas iznad deset metra, dok je Dunav jutros dostigao vodostaj od 9,68 metara, što hidro-meteorolozi procenjuju kao "stogodišnju poplavu".

"U Bratislavi nema potrebe da se evakuišu građani. Mobilne barijere i nasipi bi trebalo da izdrže. Računamo da će vodostaj Dunava u

poplavnom talasu biti za pola metra niži od barijera", kazao je gradonačelnik Ftačnjik.

Centar Bratislave je nakon poplava 2002. godine uložio velika sredstva u nove nasipe i mobilne barijere koje bi trebalo da zaštite grad i u slučaju poplava kakve dolaze jednom u 1.000 godina.

Žiteljima Bratislave i turistima za sada Dunav izgleda kao atrakcija i dolaze na kej da se slikaju sa nabujalom rekom u pozadini. Vatrogasci i spasioci su razmestili vozila, čamce i pumpe duž celog toka Dunava kroz Slovačku.

Vlada je poslala kao pomoć 350 vojnika, a premijer Robert Fico je obećao da će se naći još novca ako zatreba.

Veliki vodeni talas, koji će ovog vikenda početi da stiže u Hrvatsku, biće visok dva metra, procenjuju u Glavnom centru za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

Nadležni u Srbiji čekaju poplavni talas Dunava i kažu da su u pripravnosti.

Obilne kiše poslednjih dana pogodile su srednju Evropu i izazvale velike poplave, a najviše su pogođene Nemačka, Češka i Austrija, u kojima je do sada poginulo najmanje jedanaest osoba.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uzbuna u Budimpeštii, u Austriji dostignut vrh plovnog talasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2013

Širom Austrije, gde je popodne, kako se ocenjuje, dostignut vrh poplavnog talasa, a situacija i dalje kritična. Uzbuna je proglašena i u Budimpešti koja se priprema za rast vodostaja Dunava veći od rekordnog iz 2002. godine kada su Srednju Evropu pogodile katastrofalne poplave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uzbuna i u Budimpešti

Izvor: Danas, 05.Jun.2013

Uzbuna je proglašena u Budimpešti, koja se priprema za rast vodostaja Dunava veći od rekordnog iz 2002, kada su Srednju Evropu pogodile katastrofalne poplave. „Po poslednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedeljak, sa nivoom od 875 santimetara“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.