Uzbuna je proglašena u Budimpešti, koja se priprema za rast vodostaja Dunava veći od rekordnog iz 2002, kada su Srednju Evropu pogodile katastrofalne poplave. „Po poslednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedeljak, sa nivoom od 875 santimetara“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske. Dunav je 2002. godine dostigao vodostaj od 849 santimetara.


„Masa vode koja nam dolazi je ogromna i predstavlja pravu pretnju za ljudske živote, ali možemo sve da zaštitimo ako radimo dobro“, rekao je premijer Viktor Orban i dodao da je narednih dana moguća evakuacija stanovništva. U kritičnim zonama na severu i zapadu glavnog grada rastu nasipi od džakova s peskom. Zabranjen je izlazak na dunavski kej, a budimpeštanski hoteli kraj reke će verovatno biti evakuisani.

I Slovačka na svom delu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Nemačke i Austrije bude kao tokom razorne poplave 2002. godine i već je proglašeno vanredno stanje. Međutim slovačke vlasti se nadaju da će, zahvaljujući novim barijerama i planu odbrane, šteta biti znatno manja nego pre 11 godina. Prilaze četvrti Karlova Ves i Devin na zapadnoj periferiji grada kontroliše policija i pomaže prevozeći ljude vojnim kamionima. Škole i obdaništa ne rade.

Kriza koja od nedelje traje u slivu reke Vltave u Češkoj, prelila se u reku Labu, koja poplavnim talasom s vodostajem kao u najvećoj poplavi 2002. godine sada ugrožava sever Češke. Prag je ovog puta izbegao poplavu svog istorijskog centra, a ulice u četvrtima uz reku se nisu pretvorile u kanale. Borba s poplavnim talasom preselila se nekoliko desetina kilometara na sever, u Mnjelnjik, na ušću Vltave u Labu. U poplavama u Češkoj za četiri dana je poginulo osmoro ljudi, više od 8.000 je napustilo domove, a sa nabujalim rekama bori se 14.000 vatrogasaca i 1.300 vojnika.

Vodostaj Dunava najveći u Beču

Beč – Vodostaj Dunava u Austriji juče je dostigao vrhunac u Beču, dok okolnim gradovima preti dalji porast vodostaja. Jedan most u Beču je poplavljen i neki restorani nadomak Dunava, dok bi mreža posebne kanalizacije trebalo da spase grad od poplave. Od početka poplava u Austriji dve osobe su poginule, a dve nestale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari