Država ne radi na odbrani od poplava

Izvor: Radio 021, 09.Mar.2016, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ne radi na odbrani od poplava

Profesor na katedri Šumarskog fakulteta za bujice i eroziju Ratko Ristić izjavio je danas država ne radi dovoljno na tome da ima stabilan sistem odbrane od poplava.

"Mi, kao i poslednjih 20-ak godina ne radimo dovoljno na preventivi, kako bismo ublažili i minimizirali bujične poplave. Od maja 2014. uradjeno je mnogo, medjutim, u najboljem slučaju to je samo popravka onoga što je oštećeno (u poplavama) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << maja 2014. godine, ali nismo radili na preventivi", rekao je Ristić za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, preventiva bi značila da se obavljaju obimni tehnički radovi u rečnim i potočnim koritima, prave protivbujične brana za zaustavljanje nanosa, pošumljavaju goleti na slivovima.

"Pored toga, puno stvari nije uradjeno na državnom nivou. Pre svega, nije promenjen član 23 Zakona o vodama po kome je sva odgovornost za projektovanje, izgradnju i održavanje objekata za zaštitu od erozije i bujičnih poplava na teretu lokalnih samouprava. Poznato je da naši gradovi i opštine nemaju za to ni finansijske niti ljudske resurse", kazao je Ristić. On je upitao i šta je sa novcem koji se naplati po Zakonu o vodama.

"To je naknada za vodno zemljište, ogromna sredstva koja ulaze u budžet Srbije, a odlaze za neke druge namene. Dakle, mi novca imamo, ali je on preusmeren na neke druge stavke u potrošnji. To jednostavno nije prihvatljivo",  rekao je Ristić. Kako je dodao, problematičan je i status vodoprivrednih preduzeća.

"To su preduzeća koja treba da rade cele godine na preventivi i moraju biti pod nadzorom i vlasničkim učešćem države, kao u svim ozbiljnim zemljama", kazao je Ristić i dodao da postoji i odgovornost lokalnih samouprava.

On je objasnio da lokalne samouprave treba da donose planove za odbranu od poplava, da sprovedu komunalni red: "Da se ne baca djubre u vodotokove. Videli smo da je u Novom Pazaru sada jedan od glavnih uzroka izlivanja voda bila ogromna količina djubreta koja je zapušila potoke i reke tako da se voda izlila".

Na pitanje da li vlast konsultuje stručnjake, Ristić je rekao da se to dešava samo sporadično i da nema jasne namere države da se ta oblast strateški analizira, donesu odgovarajuća dokumenta, akcioni planovi i da se po tome postupa, uprkos iskustvu iz ogromnih poplava 2014. godine.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.