Drama na Kosovu: Potopljene srpske kuće!

Izvor: Mondo, 10.Nov.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama na Kosovu: Potopljene srpske kuće!

U Prilužju, srpskom selu u opštini Vučitrn, više od 100 kuća i nekoliko stotina hektara u vlasništvu Srba od jutros su pod vodom. Evakuacija u toku. Meštani mole za pomoć.

Foto: Printscreen/RTK/YouTube

Obilna kiša koja je padala minulih dana, izazvala je izlivanje reke Lab iz korita i poplave u selu Prilužje kod Vučitrna na severu Kosova i Metohije.

U Prilužju je poplavljeno više od 100 kuća čiji su vlasnici Srbi, a skoro celo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << selo je pod vodom. 

Meštani, koji mole za pomoć, pokušavaju da isprazne vodu iz svojih kuća, a prokopavaju se i kanali kako bi se voda preusmerila i sprečilo njeno dalje nadiranje.

Ogromna šteta na novom mostu preko Drine!

Poplavni talas je zahvatio i desnu i levu stranu reke Sitnice, a prema tvrdnjama meštana poplava nije izazvala količina vode u reci Sitnici, već slivanje vode niz polja s obližnjih planina Čičavica i iz pravca Kopaonika.

Meštanin Prilužja Dragiša Terentić kaže da meštani sumnjaju da je poplavni talas uvećan zbog ispuštanja viška vode na jezeru Batlava u opštini Podujevo.



Izvor: youtube

Na terenu su ekipe vatrogasaca i Kosovske policijske službe, a očekuje se i dolazak i pripadnika jedinice za vanredne situacije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Poplave i u Albaniji - voda odnela tri života

Meštani tvrde da je većina domaćinstava zahvaćenih poplavnim talasom uništena.

U ostalim delovima Kosova vodeni tokovi opadaju, a voda se povlači u rečna korita.

Potop u Sjenici, vanredna situacija u Prokuplju!

U Odeljenju javnih službi u opštini Gračanica kažu da za sada nema opasnosti od poplava, a ekipe tog odeljenja su na terenu zajedno sa vatrogascima i policijom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ALARMANTNA SITUACIJA: Kosovo pliva, voda opkolila kuće i zgrade

Izvor: Telegraf.rs, 10.Nov.2016

Obilne padavine prouzrokovale su izlivanje reke Lab, tako da je stanje u pojedinim mestima Vučitrnske opštine alarmantno. Najteža situacija je u Prilužju, gde je skoro celo selo poplavljeno...Gotovo celo selo je pod vodom. Meštani apeluju na sve da dođu da im pomognu.Trenutno su im najpotrebnije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Poplave u Prilužju kod Vučitrna, pomoći će i UNHCR

Izvor: RTS, 11.Nov.2016, 17:30

Kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak saopštilo je da će sa UNHCR-om pomoći žiteljima Prilužja, kod Vučitrna, čija su domaćinstva stradala u poplavama. . Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.