Čuveni klimatolog Vudrou Klark: Poplave će se verovatno ponoviti

Izvor: Blic, 06.Jun.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuveni klimatolog Vudrou Klark: Poplave će se verovatno ponoviti

Klima se globalno menja, u to nema sumnje, i to zbog delovanja čoveka. Upozorenje: Klimatske promene će izazvati mnogo nevolja u narednom periodu

- Mi u Kaliforniji, na primer, imali smo tokom ove zime u svakom mesecu po dva dana kada je temperatura bila viša od proseka. Kod vas u Srbiji veoma je verovatno da se ponove poplave - kaže Vudrou Klark.

Klark se istraživanjem klimatskih promena bavi poslednjih 20 godina. Bio je jedan od glavnih istraživača u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << timu koji je za Treći izveštaj međuvladinog panela za klimatske promene UN 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. U Beogradu je gost Univerziteta „Megatrend“, koji mu je dodelio počasni doktorat, a planira i da ga uvrsti u počasne predsednike.

- Poznato je da se na polovima tope ledene kape i da se zbog toga podiže nivo mora. Vi u Srbiji ne morate da se plašite toga, ali vaši prijatelji u Italiji treba da se plaše. Mi u Kaliforniji se toga plašimo, jer viši nivo okeana predstavlja opasnost za celu planetu i zemlje pojedinačno - kaže Klark.

Povodom poplava u Srbiji, Klark je rekao kako je očekivao da njegov dolazak zbog ove elementarne nepogode bude otkazan.

- Video sam fotografije poplava u Srbiji koje su objavljivane u celoj SAD. Ironija u ovoj tragediji je da mi u Kaliforniji u istom trenutku imamo sušu. Poslednjih osam godina kod nas veoma slabo padaju kiše, manje od proseka. Treba zajedno da radimo na rešenjima. Problem neće nestati, zove se klimatske promene - kaže Klark.

Tornada

U budućnosti, kaže Klark, sudari hladnih i toplih vazdušnih masa sve će češće izazivati tornada na kopnu i uragane i cunamije na moru. U SAD, do uragana „Katrina“ nisu zabeleženi tako snažni uragani.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čuveni klimatolog Vudrou Klark: Poplave će se verovatno ponoviti

Izvor: NaDlanu.com, 06.Jun.2014

Klima se globalno menja, u to nema sumnje, i to zbog delovanja čoveka...- Mi u Kaliforniji, na primer, imali smo tokom ove zime u svakom mesecu po dva dana kada je temperatura bila viša od proseka. Kod vas u Srbiji veoma je verovatno da se ponove poplave - kaže Vudrou Klark...Klark se istraživanjem...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.