Čišćenje terena posle poplava, šta činiti

Izvor: RTS, 21.Maj.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje terena posle poplava, šta činiti

Posle povlačenja vode, teren čiste stručne vojne i civilne službe. Najveća opasnost su ostaci uginulih životinja, koje su potencijalno leglo bakterija i virusa.

Čišćenje i dezinfekciju obavljaju veterinarske i sanitarne službe, jedinice za atomsko-biloško-hemijsku odbranu Vojske Srbije, a važna je i pomoć građana.

Najvažnije je da građani, čim pronađu leš životinje, pozovu lokalnu veterinarsku i sanitarnu službu, koje pregledaju ostatke i utvrđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li su počeli da se razvijaju bakterije i virusi, kažu za RTS pripadnici jedinice za atomsko-biološko-hemijsku odbranu Vojske Srbije.

Objašnjavaju da svako mesto gde se nalazila uginula životinja predstavlja potencijalni izvor zaraze, čak i ako je životinja bila zdrava.

Ostatke uginulih životinja uklanjaju stručne službe, odnosno veterinarska i sanitarna služba ili firme koje prikupljaju biološki otpad.

Zatim sledi dezinfekcija raspršivanjem natrijum-hipohlorida koji se inače koristi za prečišćavanje vode u bazenima i to mogu da rade samo specijalizovani timovi iz vojske ili veterinarskih i sanitarnih službi.

Važno je da vlasnici životinja ili ljudi koji pronađu ostatke sarađuju sa vojskom, stručnim službama i lokalnim štabovima za vanredne situacije i daju im sve potrebne informacije o uginulim životinjama.

Pripadnici ABHO jedinica Vojske Srbije su u Ubu lokalnim vlastima podelile i deo svog borbenog uputstva za uklanjanje leševa životinja.

Leševi manjih životinja, kao što su kokoške ili mačke koje nisu počeli da se raspadaju po pravilu se bacaju u rupe dubine pola metra, zaliju negašenim živim krečom jer on sprečava truljenje tkiva, i zatim zakopavaju.

Ukoliko se ostaci uginulih životinja dugo nalaze na visokoj temperaturi oni ubrzano trule i na njih se "lepe" bakterije i virusi iz vazduha i ubrzano razmnožavaju.

Jedan od znakova da je uginula životinja nosilac zaraze jeste izrazito jak neprijatni miris i nadutost u predelu trupa.

Ostatke životinja koje su počeli da trule uklanjaju stručne službe u zaštitnim odelima i teren se zatim dezinfikuje i dekontaminira, jer je zemljište sigurno puno bakterija i virusa.

U tom slučaju se uspostavlja karantin u zaraženim objektima i njega osim vojske sprovode medicinske, veterinarske i sanitarne službe, kao i policija.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.