Birokratija koči obnovu poplavljenih kuća

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birokratija koči obnovu poplavljenih kuća

Kancelarija za obnovu poplavljenih područja u nekim slučajevima traži dokumenta koje je nemoguće nabaviti, te mnogi koji su bez krova ne mogu dobiti sredstva.

Građani se žale da se zahteva preobimna dokumentacija, od koje je najteže nabaviti dokaz o vlasništvu. Naime, ogroman broj domaćinstava nije uknjižen na sadašnje vlasnike, a rešenja o nasledstvu ili kupoprodajni ugovori su nestali u poplavi, te podnosioci ne mogu pravosnažnim dokumentom dokazati vlasništvo nad objektom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bez obzira što imaju račune, prebivalište i svedoke, pa se njihov zahtev odbija kao nepotpun.

"Od nas se traži da sudskim putem dokažemo vlasništvo da bismo mogli da podnesemo zahtev za naplatu. Sudski procesi traju mesecima, a mi smo bez krova nad glavom i osnovnih uslova za život već tri meseca. Leto je na izmaku, plašimo se kako ćemo dočekati zimu", kaže za Danas čovek čija je kuća uništena u majskim poplavama. On dodaje da do Marka Blagojevića, direktora Kancelarije, ni njegovih najbližih saradnika niko od ljudi sa istim problemom nije mogao da dođe, ocenjujući da je novčana pomoć pod ovakvim uslovima "potpuno nedostižna".

Na osnovu uredbe Vlade koja je objavljena u Službenom glasniku 24. jula, dokumenta potrebna za nadoknadu štete su: zapisnik o proceni štete nadležne komisije, kopija lične karte podnosioca sa prebivalištem u poplavljenom području, uverenje o prebivalištu i kopija broja tekućeg računa. Ukoliko komisija sumnja u validnost podnetih dokumenata, podnosilac je dužan da izjavom dva svedoka ili računima za struju, vodu i telefon dokaže svoje prebivalište na datoj adresi.

Međutim, u praksi se dešava da opštinska komisija, po nalogu Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, traži dodatna dokumenta: dokaz o vlasništvu - vlasnički list na ime podnosioca ili dokaz da je objekat legalizovan ili da je podnet zahtev za legalizaciju.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Blagojević: Vlasnički list nije neophodan da bi zahtev za pomoć bio odobren

Izvor: Press, 11.Avg.2014

Posebno je, kažu, teško dokazati vlasništvo na objektima jer veliki broj njih nije uknjižen na sadašnje vlasnike, a rešenja o nasledstvu i kupoprodajni ugovori su nestali u ovoj ili prethodnoj poplavi, pa podnosioci zahteva ne mogu pravosnažnim dokumentom dokazati vlasništvo nad objektom,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.