Antić: Sledi odbrana na Savi

Izvor: RTS, 16.Maj.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Sledi odbrana na Savi

Srbiju u narednim danima očekuje ozbiljna drama sa rekom Savom, rekao je za RTS ministar Aleksandar Antić, podsećajući da su trenutne poplave regionalni problem. Elektroenergetski sistem uspevamo da održimo stabilnim kako bi snabdevačima mogla da se isporučuje struja, kaže ministar.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je procena da će između 8.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 10.000 ljudi morati aktivno da učestvuje u stvaranju bedema.

"Moramo sad da branimo Srbiju od Save", rekao je Antić i dodao da je tim povodom juče u Šapcu održan niz sastanaka.

Antić je rekao da je "istorijski maksimum Save kod Šapca bio oko 590 centimetara. A procena je da će za vikend biti 650".

Kako je ocenio, poplave imaju "razmere kataklizme, koja je nezabeležena u Srbiji", ali je poručio građanima da "nema razloga za brigu" jer je država u zaštiti stanovništva i očuvanju elektroenergetskog sistema pružila vrlo dobar sistemski odgovor.

"Elektroenergetski sistem u celini je stabilan, mi uspevamo da ga održimo u stanju da može da isporučuje struju snabdevačima", rekao je ministar.

Na pitanje gde je trenutno najveći problem, Antić je odgovorio da Rudarski basen "Kolubara" već 36 sati ne isporučuje ugalj Termoelektrani "Nikola Tesla", ali da se koriste zalihe.

"Tu imamo na zalihama gotovo milion tona", rekao je Antić i precizirao da su zalihe, sa sadašnjom potrošnjom, dovoljne za petnaestak dana.

"Prema najpovoljnijem scenariju, za dan-dva ćemo uspostaviti vozove iz 'Kolubare' prema Termoelektrani. Prema najgorem scenariju, to je maksimum sedam dana, tako da ne postoji briga da ćemo ostati bez uglja za Termoelektranu 'Nikola Tesla'", rekao je Antić i naglasio da "ostali proizvodni kapaciteti rade normalno".

Govoreći o hidropotencijalu, Antić je objasnio da, "ma koliko to ljudima zvuči čudno, sad moramo da smanjujemo proizvodnju u hidrosistemu jer vodu moramo da propuštamo".

"Na 'Đerdapu' smo morali da otvorimo deo tih izliva, da pustimo vodu da prođe, da bismo spuštali nivo Dunava i otvorili mogućnost da se ova nenormalna količina vode negde odliva", istakao je Antić i dodao da "ova hidroelektrana, na primer, sad radi manjim kapacitetom u odnosu na normalne okolnosti".

Antić je izjavio da "u distributivnom sistemu ima dosta problema", a kao mesta koja su posebno ugrožena naveo je Lazarevac i Obrenovac, koji u ovom trenutku nemaju električnu energiju, "što je ironija, jer ta dva grada proizvode struju za 50 odsto Srbije".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Antić: Nema odluke o restrikcijama

Izvor: Blic, 17.Maj.2014, 00:37

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je večeras da odluka o restrikcijama struje nije doneta, ali i da tu opciju niko ne može potpuno da isključi...Antić je takođe, gostujući na RTS-u, rekao i da će se vlada obračunati sa svima koji su podigli cene vode i hleba...Ministar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.