Ajda oslabila, ali nosi obilne kiše i izaziva tornada na istoku SAD

Izvor: VOA, 01.Sep.2021, 23:01

Ajda oslabila, ali nosi obilne kiše i izaziva tornada na istoku SAD

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se oluja ranije poznata kao uragan Ajda, sada klasifikovana kao post-tropski ciklon, kreće kroz oblast na sredini istočne, atlantske obale SAD, izazivajući iznenadne poplave i tornada na svom putu.   Ajda je pogodila Luizijanu u nedelju kao uragan četvrte kategorije i jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada udarila u kontinentalni deo SAD. U svom poslednjem izveštaju, centar za uragane naveo je da je oluja u Zapadnoj Virždiniji i da se kreće prema severoistoku.  Očekuje se da sistem, koji sadrži vetrove maksimalne brzine do 45 kilometara na sat, donese i do 20 cm kiše dok prolazi istokom SAD u naredna 24 sata.   Pre nailaska oluje, već su prijavljena tornada u državi Merilend, istočno i severno od glavnog grada SAD Vašingtona. Centar za uragane najavio je da bi sistem čak mogao da osnaži kada u četvrtak ponovo napusti kopneni deo SAD.  U međuvremenu, centar za uragane saopštio je da da se na dalekom jugositoku Atlantika formirala tropska oluja Leri i da će po svemu sudeći postati uragan u četvrtak. Trenutno sadrži vetrove brzine 105 kilometara na sat i kreće se ka severu-severoistoku. Meteorolozi navode da ta oluja trenutno ne predstavlja opasnost za kontinentalni deo Amerike.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IDA DESETKOVALA AMERIKU: Poplave nisu jedino što ih je snašlo, situacija krajnje opasna

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2021, 01:07

Ovo je jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada udarila u kontinentalni deo SAD..Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se oluja ranije poznata kao uragan Ida, sada klasifikovana kao post-tropski ciklon, kreće kroz oblast na sredini istočne, atlantske obale SAD, izazivajući iznenadne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.