Vrh poplavnog talasa Save prošao RS, bez novih poplava

Izvor: Studio B, 19.Maj.2014, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrh poplavnog talasa Save prošao RS, bez novih poplava

Vrh poplavnog talasa reke Save prošao je Republiku Srpsku, opada vodostaj reka na poplavljenim područjima i drugog poplavnog talasa neće biti, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede RS Mihajlo Stevanović.

"U RS ceo sliv Save je daleko ispod nivoa redovnih odbrana. Nema najava novih padavina i sigurno je da neće biti poplava", kazao je Stevanović.

On je naveo da je na području Bijeljine, Šamca, Modriče >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i Doboja vodostaj reka u opadanju ili stagnaciji.

Na reci Savi kod Bijeljine vodostaj je ispod metra i noćas je opao za oko devet centimetara.

Na području Šamca, gde je teška situcija, vodostaj Save opao je za oko 13 centimetara, a na području Doboja i Modriče reka Bosna se vratila u korito.

Kod Broda vodostaj Save opao je za oko 18 centimetara, kao i reke Ukrine.

"U Srpcu imamo blago opadanje reke Save, a i Vrbas je u opadanju. Zbog toga je povoljnija hidrološka situacija u Banjaluci i Laktašima", objasnio je Stevanović, napomenuvši i da vodostaj Save u Kozarskoj Dubici opada, kao i u Kostajnici.

U opadanju je nivo Sane u Prijedoru i voda u Novom Gradu.

 

Još 45.000 korisnika nema električnu energiju

 

U Republici Srpskoj trenutno je oko 45.000 korisnika bez struje zbog situacije uzrokovane poplavama, potvrdio je direktor Direkcije za elektrodistribuciju električne energije u Elektroprivredi RS Dalibor Muratović.

U Doboju su u toku radovi i očekuje se da tokom dana dođe do postepenog napajanja električnom energijom, ali sve zavisi od toga koliko budu mogli da se stave u pogon poplavljeni objekti na kojima su veliki nanosi mulja.

Muratović je potvrdio da su u Doboj poslate ekipe i iz drugih distributivnih centara kako bi u minimalnom roku čim se za to stvore uslovi korisnici dobili struju, prenela je Fena.

U Šamcu se voda još ne povlači, pa onemogućava i ekipe elektrodistribucije da krenu s uspostavljanjem naponskog stanja na trafo-stanicama i snabdevanje građana električnom energijom.

Situacija u Bijeljini danas je značajno bolja i očekuje se da tokom dana u potpunosti bude normalizovano stanje u napajanju električnom energijom na području tog grada.

 

Sutra dan žalosti, zasad 17 žrtava poplava

 

U Republici Srpskoj sutra je dan žalosti, odlučila je Vlada RS, koja je u stalnom zasedanju usled situacije izazvane velikim poplavama.

U RS se zasad 17 osoba vodi kao žrtve poplava, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić.

Zbog poplava, Vlada je u RS 17. maja proglasila vanrednu situaciju.

 
Pogledaj vesti o: Poplava u Bijeljini

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.