I u komšiluku muke zbog snega i kiše

Izvor: Mondo, 15.Mar.2013, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u komšiluku muke zbog snega i kiše

Sneg i kiša koja danima pada izazvali su probleme u saobraćaju u regionu, a od velike količine vode ugroženi su pojedini objekti.

Vodostaji reka Plive i Jošavke su u porastu.Tokom noći došlo je do plavljenja i jednog dela vikend naselja Janja u Bijeljini.

Zabeležen je i nagli rast nivoa reke Save na području opštine Gradiška, ali nije dostigao tačku redovne odbrane od poplava.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Republičke uprave Civilne zaštite, Milimir Doder, rekao je da je u ostalim delovima RS stanje nešto bolje u odnosu na juče.Iako su vodostaji u porastu, za sada ne preti izlivanje reka iz korita.

Nevreme koje je u Crnoj Gori izazavalo poplave u Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću jutros se stabilizovalo.

U Danilovgradu je tokom noći voda prodrla u nekoliko kuća.

U Nikšićkoj opštini Jezera Krupac, Slano i Vrtac prelivaju, ali Ozrinići i Kličevo nisu ugroženi.

Vidoje Pavićević iz štaba za elementrane nepogode u Danilovgradu je za radio Antena M kazao da nivo reke miruje sinoć od 22 sata, ali da je voda prodrla u nekoliko kuća.

"Stanovnici su evakuisani na vreme. Voda sa česme je malo zamućena i građani su obavešteni da je obavezno prokuvavaju.

Nekoliko seoskih puteva je pod vodom kao i nekoliko mostova.

U Nikšiću je za sada situacija stabilna, kazao je Dimitrije Tomašević iz službe zaštite i spasavanja:"Jeste da se korito reke Zete u Gornjem Polju, Zavrhu, Brezoviku, Mokroj njivi izlilo. Zahvatilo je veću površinu i primaklo se objektima, ali za sada kuće i objekti nijesu ugroženi. Jezera Krupac, Slano i Vrtac prelijevaju, ali Ozrinići i Kličevo još nisu ugroženi."

Vidak Đelević iz podgoričke vatrogasne službe kaže da su tokom noći imali dosta posla."Situacija u Podgorici je sada stabilna. Mi smo tokom noći imali dosta posla, 15 intervencija na području Tuzi, Maslina i Tološa. Danas ćemo imati pune ruke posla jer se voda povukla, ostali su podrumi napunjeni tako da nastavljamo sa uklanjanjem vode" , rekao je on.

Na osnovu trenutnih podataka o vodostajima uočava se da su vodotoci na Morači i Zeti u padu, dok je vodostaj Skadarskog jezera kao i reke Bojane u porastu i u domenu velikih vodostaja, kazao je za Portal "Analitika" Novak Darmanović iz službe za merenja Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore.

Iz Hidrometeorološkog zavoda kažu da su najintenzivnije padavine prošle i da treba očekivati njihovo slabljenje, što bi povoljno uticalo na nivo vodostaja reka koje su zbog intenzivnih padavina proteklih dana naglo porasli.

Saobraćaj je za sve kategorije vozila zabranjen na putu Rožaje-Kula, zbog loših vremenskih prilika, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore. Na ostalim putevima ima odrona.

Ciklon koji je danima duvao u Dalmaciji donosio je toplo i veoma kišovito vreme, a u sredu je stigla bura i nagli pad temperature.

Počeo je da pada i sneg na planinama, a prošle noći bilo ga je i na moru.

U Bosni i Hercegovini očekuje se danas da sneg prestane da pada.

Minimalne temeperature se beleže od minus 10 do nula, a maksimalna od minus šest na planinama do šest stepeni na jugu.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
Pogledaj vesti o: Poplava u Bijeljini

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.