Spektakl na nebu nakon 36 godina: Zašto je 31. januar poseban?

Izvor: Prva.rs, 29.Jan.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl na nebu nakon 36 godina: Zašto je 31. januar poseban?

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave: supermesec, plavi Mesec i potpuno pomračenje Meseca.
Nažalost, Evropa nije među mestima s kojih će ovaj redak događaj biti vidljiv. U njemu će uživati ljudi u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.
"To je redak astronomski triplet", rekao je Keli Biti, urednik časopisa Sky and Telescope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << prenosi Hina.
Ova pojava se javlja svake dve godine i osam meseci. Supermjesec se javlja kada je Mesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dve pojave nisu toliko retke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Meseca nije ih bilo 36 godina.
Tokom pomračenja Mesec će skliznuti u Zemljinu senku, a beli disk će postupno poprimiti narančastu ili crvenu boju. Tako će 'plavi' Mesec postati "krvav".
Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom delu SAD-a i Kanade biće vidljivo pre zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.
Suprotno od pomračenja Sunca, posmatrenje Meseca se može posmatrati golim okom.
"Bilo je mnogih supermeseca i pomračenja, ali retko je da se to dogodi sa Plavim mesecom", kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu Dejtona Biču.
"Poravnanje tih tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati", rekao je.
To se poslednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.
Izvor: radiosarajevo.ba

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.