U noći između subote i nedelje pomeraju se kazaljke na satu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 17:32

U noći između subote i nedelje pomeraju se kazaljke na satu

Ovog vikenda, odnosno u noći između subote i nedelje, menjamo kazaljke sa tri na dva sata i time počinje zimsko računanje vremena, koje će trajati do poslednjeg vikenda u martu naredne godine.

Na našem podneblju, tačnije u Jugoslaviji, prve izmene po pitanju menjanja satnice uvedene su 27. marta 1983. godine, kada je počelo letnje računanje vremena kod nas. Trenutno, sistema bez pomeranja kazaljki dva puta godišnje, u Evropi se pridržavaju Rusija, Belorusija, Gruzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Island. Novosađani su podeljenog mišljenja po pitanju toga po kom principu bi trebalo da se računa vreme u našoj zemlji.

Za pomeranje sata postoje fizički i astronomski razlozi, kažu stručnjaci.

Prof. dr Dušan Mrđa sa PMF-a kaže:

"Ideja je bila da, s obzirom na to da ljudi kreću u svoje radne obaveze u jutarnjim časovima, da se iskoristi što više dnevnog svetla i da se na neki način uštedi energija. Međutim, sa promenom termina radnog vremena, sad smo nekako više orijentisani na to radno vreme od 9 do 17 h , čini mi se da su ovi efekti umanjeni, a i neke ranije analize su bile kontradiktorne u smislu toga da li zaista štedimo energiju na taj način ili ne."

Evropski parlament doneo je prošle godine odluku da zemlje pojedinačno odluče o tome da li će zadržati letnje ili zimsko računanje vremena, a sprovođenje tih odluka trebalo bi da počne 2021. Hoće li razlike u računanju satnica dovesti do dodatnih komplikacija između država u komunikaciji, saobraćaju i na ostalim poljima, biće poznato nakon što poslednju reč na ovu temu da Evropska komisija. Inače, zimsko računanje vremena, traje do poslednjeg vikenda u martu.
Pogledaj vesti o: Pomeranje sata

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljku na satu pomeramo jedan sat unazad

Izvor: RTS, 24.Okt.2020, 07:57

Pomeranjem kazaljki na časovniku jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u noći između subote 24. i nedelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena. . Kako je saopštila Direkcija za mere i dragocene metale pri Ministarstvu privrede, praksa je da se svakog poslednjeg...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.