Izvor: Luftika.rs, 29.Feb.2024, 19:05

Prelazak na letnje računanje vremena: Kada ove godine pomeramo kazaljke?

Pomeranje sata 2024. i prelazak na letnje računanje vremena očekuje nas krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedelju, 31. marta, kazaljka se pomera s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.
Dakle 31. marta u 2 sata ujutru, kazaljke se pomeraju za sat vremena unapred i počinje letnje računanje vremena.
Na zimsko se ponovo vraćamo 27. oktobra.
Zašto pomeramo kazaljke Za pomeranje kazaljki sata zaslužan >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.
Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagođavanju životu u različitim uslovima došao do zaključka da čoveku više odgovara život danju nego noću i zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomere dva sata unapred kako bi se tokom leta iskoristilo više dnevnog svetla nego u popodnevnim satima, piše Fenix Magazin.
Pomeranje sata uveli Nemci Prvi put su praksu pomeranja sata uveli Nemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD. Trenutno većina zemalja u Evropi i gotovo cela Severna Amerika pomeraju kazaljke na satu dva puta godišnje, piše Nova.rs.
Da nema pomeranja sata, Srbija bi imala najkraći dan u Evropi

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evo kada se pomeraju kazaljke na satu i prelazimo na letnje računanje vremena!

Izvor: Svet plus, 01.Mar.2024, 11:19

Za pomeranje kazaljki sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson. Evo kada se pomeraju kazaljke na satu i prelazimo na letnje računanje vremena!..Prelazak na letnje računanje vremena planiran je krajem marta, tačnije u noći sa subote, 30. marta, na nedelju, 31. marta. Tokom ovog...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.