O Rezoluciji u UN definitivno 9. IX

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Sep.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Rezoluciji u UN definitivno 9. IX

Njujork -- Rezolucija Srbije o Kosovu definitivno će biti na dnevnom redu Generalne skupštine UN 9. septembra, ali postoji mogućnost odlaganja rasprave na samoj sednici.

Portparol predsedništva GS UN Žan-Viktor Nkolo potvrdio je da do danas niko nije tražio pomeranje datuma za koji je predviđena rasprava o srpskoj rezoluciji.

Zbog složene procedure za to više nema ni vremena, naveo je Nkolo. On je međutim kazao da postoji mogućnost da se rasprava o rezoluciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odloži jer države članice UN to mogu da traže na samoj sednici.

Nkolo je potvrdio da, povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, nije podneta nijedna druga rezolucija, niti bilo kakav amandman na postojeću rezoluciju Srbije.

"Rezolucija koju je podnela Srbija, u formi u kojoj je podneta, zasad je jedini dokument o tome koji je u četvrtak na dnevnom redu Generalne skupštine UN", naglasio je Nkolo.

Prema njegovim rečima, međutim, dokle god je taj dokument u formi nacrta - moguće su sve opcije o kojima se države članice dogovore, pa i prebacivanje rasprave na 65. zasedanje Generalne skupštine.

"Sve zavisi od država članica", rekao je Nkolo.

Generalna skupština UN 64. zasedanje završava 14. septembra i odmah otvara sledeće, 65.

Na dnevnom redu 9. septembra, pored rezolucije koju je podnela Srbija, naći će se još obeležavanje Međunarodnog dana protiv nuklearnih proba, zatim, azerbejdžanska rezolucija o situaciji u Nagorno Karabahu, kao i rezolucija o podizanju nivoa predstavništva Evropske unije u UN.

Srbija je podnela nacrt svoje rezolucije još 28. jula, da bi se, ukoliko bi se pojavila još neka rezolucija o istom pitanju, Generalna skupština UN, prema pravilima procedure, najpre izjašnjavala o srpskom dokumentu.

U tom predlogu rezolucije ističe se da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i Generalnoj skupštini UN se predlaže da pozove strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu.

Tekst svake podnete rezolucije moguće je menjati i dopunjavati amandmanima, ali samo uz saglasnost podnosioca, što sve, ipak, zavisi od dogovora strana.

Rezolucije se usvajaju većinom glasova prisutnih predstavnika zemalja članica UN. Glasovi uzdržanih i odsutnih se ne računaju.

Prema proceduri, ukoliko se podnese još neka rezolucija o istom pitanju, usvajanje prvog dokumenta značilo bi istovremeno odbacivanje svih ostalih predloga.

Međunarodni sud pravde je 22. jula ocenio da deklaracija privremenih vlasti u Prištini o nezavisnosti Kosova ne narušava međunarodno pravo, jer ono ne zabranjuje deklaracije.

Posle toga, došlo je do svega jednog novog priznavanja Kosova - to je u petak 3. septembra učinio Honduras - i pored toga što su neke od država koje su već priznale Kosovo odluku suda protumačile kao potvrdu legalnosti secesije.
Pogledaj vesti o: Pomeranje sata

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.