Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nerasvetljeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 09:46

Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nerasvetljeni

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da su na današnji dan 1999. godine albanski ekstremisti oteli dr Andriju Tomanovića, načelnika Hirurške klinike KBC-a u Prištini, a datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2000. godine.

"Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nisu rasvetljeni, niti su zločinci pronađeni i privedeni pravdi, što samo potvrđuje činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je pravda za srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje nedostižna", ističe Kancelarija u saopštenju i traži od Prištine i međunarodnih organizacija da ne zatvaraju oči pred počinjenim zločinima.

Dr Tomanović je otet sa radnog mesta na Hirurškoj klinici, gde je radio punih 36 godina, saopštila je Kancelarija dodajući da je on bio i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, član Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta Kosova i Metohije.

U tom periodu oteti su ili ubijeni "Uspravni ljudi": dr Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, dr Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević, Aleksandar Todorovski, dr Andrija Tomanović, dr Đorđe Tošković i Dimitrije Šabić.

Svi oni bili su humanisti, požrtvovani, odgovorni i plemeniti ljudi, odani svojim etičkim i profesionalnim principima i Hipokratovoj zakletvi, lekari koji su brinuli o zdravlju i životima građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihovu veru i naciju. Bili su spona između Srba i Albanaca, koje su bez razlike lečili, a njihovim otmicama i ubistvima neko je želeo i da te veze zauvek prekine, ukazuje se u saopštenju.

Zataškavanje zločina i napori Prištine da se oni prepuste zaboravu, velika su prepreka uspostavljanju trajnog mira i međunacionalnog poverenja, ocenjuje se u saopštenju.

"Zato je naša dužnost da, odlučno i bez odustajanja, zahtevamo od pravosuđa privremenih institucija u Prištini i predstavnika međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred zločinima i da u ime čovečnosti i budućnosti prestanu da zanemaruju i zataškavaju otmice i ubistva srpskih zdravstvenih radnika, ali i sve druge nerasvetljene slučajeve", navodi Kancelarija za KiM.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kancelarija: Danas se obeležava Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Кosovu i Metohiji

Izvor: Danas, 24.Jun.2021

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da su na današnji dan 1999. godine "albanski ekstremisti oteli sa radnog mesta načelnika Hiruške klinike Кliničko-bolničkog centra u Prištini dr Andriju Tomanovića", a datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.