Zabranom ulaska Vesiću na Kosovo i Metohiju Priština pokušava da spreči bratimljenje Beograda i Kosovske Mitrovice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 10:52

Zabranom ulaska Vesiću na Kosovo i Metohiju Priština pokušava da spreči bratimljenje Beograda i Kosovske Mitrovice

Delegacija Beograda na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zaustavljena je danas oko 9.30 na administrativnom prelazu Jarinje od strane kosovske policije.

Kosovska policija koja se nalazila  na administrativnom prelazu pojačana sa dva džipa naoružanih policajaca nije dozvolila Vesiću da uđe na teritoriju KiM.

Kosovski policajci koji su se nalazazili na administrativnom prelazu tvrde da su odluku o zabrani ulaska Vesića na KiM dobili iz Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je obrazložena time da njegov dolazak na KiM "predstavlja opasnost po bezbednost Kosova".

Ostali članovi delegacije nastavljaju posetu Mitrovici.

Vesić: Da je Hoti želeo da napravi dečje igralište u Preševu, mi ga ne bismo sprečili

Vesić je rekao je da ta zabrana neće sprečiti da Beograd nastavi da pomaže Srbe na KiM.

"Ja sam na našoj strani administrativnog prelaza. Delegacija Beograda koja je krenula u Kosovsku Mitrovicu je zaustavljena od strane kosovske policije. Pokazali su nam obaveštenje da je meni lično zabranjen ulazak na KiM, iz razloga, kako su rekli, pretnje po nacionalnu bezbednost te samoproglašene države", rekao je Vesić.

Delegacija Beograda u Kosovsku Mitrovicu krenula je kako bi potpisala Povelju o bratimljenju dva grada i da poseti radove na izgradnji dva objekta koji Beograd finansira - zgrada za 40-ak porodica izbeglih iz drugih delova KiM i park za decu.

"Time je Priština jasna pokazala koliko poštuje Briselski sporazum i kako se odnose prema Srbima na KiM, jer očigledno deca u Kosovoskoj Mitrovici ne smeju da imaju park i igralište", rekao je Vesić za TV Prva.

Vesić je dodao da je delegacija bila najavljena po svim propisima i da je poseta bila najavljena u medijima, tako da se znalo da će doći na KiM, kao i da je ovo treći ili četvrti put da on dolazi na KiM, jer je cilj da se pomogne našim ljudima.

Direktoru beogradske "Gradske čistoće" Marku Popadiću dozvoljen ulazak, obišao radove u Mitrovici koje finansira Beograd

Zabrana ulaska na teritoriju Kosova i Metohije zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću još jedan je dokaz kako vlast u Prištini tretira one koji misle drugačije od njih, izjavio je direktor JKP "Gradska čistoća" iz Beograda Marko Popadić, koji je bio u delegaciji sa Vesićem.

Popadić je podsetio da je danas delegacija Beograda, predvođena zamenikom gradonačelnika, trebalo da obiđe radove u Kosovskoj Mitrovici koje finansira Grad Beograd, ali da je Vesiću na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen ulazak na teritoriju KiM, dok su njega (Popadića) pustili.

"Ovo je još jednom dokaz kako prištinske vlasti tretiraju sve nas koji drugačije mislimo od njih. Zašto deca Kosovske Mitrovice da nemaju pravo da se igraju ili socijalni slučajevi koje su oni proterali da nemaju gde da se nasele", upitao je Popadić.

On je u Kosovskoj Mitrovici, između ostalog, obišao radove na izgradnji park-igrališta koje finansira Grad Beograd, kao i radove na izgradnji druge stambene zgrade koju takođe finansira Grad Beograd.

"Bila su dva džipa, verovatno su očekivali da ćemo mi praviti neki incident, mada su policajci bili više nego korektni i sami su se izvinjavali. To samo govori da obični ljudi žele saradnju. Da je Hoti želeo da napravi dečje igralište u Preševu, mi ga ne bismo sprečili, jer je normalno da se grade dečja igrališta", rekao je Vesić.

On je dodao da će Beograd sigurno potpisati Povelju o bratimljenju, ako ne u Kosovskoj Mitrovici, onda u Beogradu.

"Nastavićemo da gradimo i zgradu i dečje igralište i nastavićemo da pomažemo naš narod. Da li ću ja moći da dolazim ili ne, to je manje važno, ali ćemo u svakom slučaju biti prisutni. Ne mogu da nas spreče da pomažemo Srbe na KiM", rekao je Vesić.

Kancelarija: Flagrantno kršenje prava na slobodu kretanja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila odluku vlasti Prištini da zabrani zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesića da uđe na KiM, navodeći da je reč o najflagrantnijem kršenju sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da je onemogućavanje Vesiću da sa saradnicima prisustvuje obeležavanju Dana opštine Kosovska Mitrovica najotvorenija demonstracija nespremnosti Prištine da, kako se ističe, doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na KiM.

Dodaje se da je obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na KiM bio opasnost za bezbednost toliko ''apsurdna'' da ne zaslužuje ''ozbiljan komentar''.

Kancelarija za KiM će o najnovijem aktu samovolje Prištine informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine, stoji u saopštenju.

Ističe se da je cilj saradnje Beograda i severnog dela Kosovske Mitrovice stvaranje normalnih uslova za život Srba u tom delu KiM, kao i da je svaka opstrukcija te saradnje direktan napad na prava i položaj srpskog naroda u pokrajini.

Dan opštine Kosovska Mitrovica, priznanja Đuriću, Petkoviću, Vesiću...

U Mitrovačkom dvoru u severnoj Kosovskoj Mitrovici danas je dodelom zahvalnica i priznanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima obeležen Dan opštine Kosovska Mitrovica i 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Posebna zahvalnost za izuzetan doprinos i pomoć u opstanku i ostanku srpskih institucija i srpskog naroda na KiM upućena je bivšem direktoru Kancelarije za KiM i aktuelnom ambasadoru Srbije u Vašingtonu Marku Đuriću koji nije mogao lično da dođe i primi ključ grada Kosovska Mitrovica, Povelju i ikonu cara Dušana.

Aktuelnom direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, koji takođe nije mogao lično da dođe, dodeljeni su Povelja za doprinos u radu i razvoju opštine Kosovska Mitrovica i jačanju institucija Srbije na svim nivoima, kao i grb grada.

U njihovo ime, priznanja je primio pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ivan Vujić, koji je rekao da je Kosovska Mitrovica grad bogate istorije, ali i grad budućnosti, grad mladih ljudi.

"Srbija će učiniti sve da naše institucije ovde ojačaju i da stvorimo perspektivu za mlade ljude", rekao je Vujić.

Zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću dodeljeni su Povelja za doprinos u radu i razvoju opštine Kosovska Mitrovica i grb grada, a u njegovo ime priznanje je primio direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je zahvalio svima koji su pomogli u borbi za opstanak srpskog naroda na teritoriji KiM.

"Današnji datum nas obavezuje da se setimo i odamo počast onima koji su dali svoje živote za slobodu", rekao je Spirić.

Na svečanosti su, između ostalog, dodeljene i zahvalnice zaposlenima u zdravstvenim ustanovama za posebno zalaganje u borbi protiv korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Goranu Vesiću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Izvor: RTS, 23.Nov.2020

Delegaciju Beograda, predvođenu zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, zaustavila je oko 9.30 na administrativnom prelazu Jarinje kosovska policija. . Kosovska policija, koja se nalazi na administrativnom prelazu, pojačana sa dva džipa naoružanih policajaca, nije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.