Tadić: Uskoro odluka o kandidaturi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Uskoro odluka o kandidaturi

Prag, London -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je odmrzavanje Prelaznog sporazuma sa EU. Uskoro odluka o terminu podnošenja kandidature za članstvo u EU, kaže Tadić.

Predsednik Srbije ocenio je večeras u Pragu da je odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija postala sigurnija destinacija u očima investitora a otvara se i prostor da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u Uniji.

"I vizna liberalizacija i odmrzavanje Prelaznog sporazuma podrazumevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da smo mi zemlja višeg kredibiliteta u Evropi i svetu, zemlja koju međunarodni investitori opažaju kao sigurniju destinaciju za plasman svog kapitala i otvaranje radnih mesta", kazao je Tadić novinarima u Pragu na kongresu Partije evropskih socijalista.

Tadić je kazao da će sada posle odmrzavanja tog sporazuma uslediti temeljna analiza, a vrlo brzo i odluka u kojem trenutku će biti povoljno da Srbija podnese zahtev za kandidaturu.

"Kada kažem korak po korak, ne mislim da treba ići lagano, nego ubrzanim koracima i treba slediti proceduru koja je verifikovana od strane EU. Sada se otvara mogućnost da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u EU što smo obećali građanima", rekao je Tadić.

Kandidatura, prema njegovim rečima, treba da se podnese onda kada Srbija bude sigurna da će "reakcija na nju biti najbolja moguća."

"Dakle da uđemo u procedure evropskih integracija sa jednim značajnim ubrzanjem a ne sa usporavanjem i blokadam kao sto je bilo do sada", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke podsetio je da je građanima Srbije njegova stranka dala tri važna obećanja na prošlim izborima - odmrzavanje prelaznog sporazuma, viznu liberalizaciju i kandidaturu.

Tadić razgovarao sa Klausom

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom Češke Vaclavom Klausom o evropskim integracijama Srbije.

Tadić je razgovarao telefonom sa češkim predsednikom, čija stranka desnog centra nije učesnica skupa, rečeno je Tanjugu u Pres službi predsednika Republike.

"Sada smo u prilici da ispunimo ta tri vrlo važna obećanja, nadam se da ćemo i sa ’Fijatom’ završiti konačno aranžman pa ćemo i to obećanje ispuniti i time podići kredibilitet", rekao je Tadić.

Odmrzavanje sporazuma je, po Tadićevim rečima, plod velikog rada, takođe i u saradnji sa Haškim tribunalom, a izuzetno je važno zbog liberalizacije ekonomskih odnosa Srbije sa zemljama Evropske unije.

"To čini našu zemlju izvesnijom zonom za investicije. Radimo vrlo mnogo i vrlo konkretno na daljim evropskim integracijama, a s druge strane vrlo konkretno i na stvaranju uslova za investicije, u ovim uslovima teške krize kada se svaka zemlja bori za svako radno mesto", rekao je Tadić.

Odmrzavanje Prelaznog sporazuma i povećanje rejtinga Srbije, Tadić je označio za zaista konkretne rezultate posle mnogo meseci i godina rada a idu u korist građana Srbije.

Tadić je danas u Pragu učestvovao u radu prvog dana 8. kongresa Partije evropskih socijalista koja za Demokratsku stranku iz Srbije pravi izuzetak i želi je kao pridruženog člana, iako je taj status rezervisan samo za socijaldemokratske i socijalističke stranke u zemljama koje već jesu i formalno kandidati za EU.

Jeremić: Popločan put do kanidature

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je večeras u Londonu da će, posle stavljanja Srbije na belu šengen listu,

odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom popločati put do podnošenja kandidature za članstvo.

"Izvesne sumnje su izrazili oni koji veruju da bi proširenje trebalo prekinuti nakon prijema Hrvatske", rekao je Jeremić na predavanju u prestožnoj London skul of ikonomiks (London School of Economics) i naglasio da se Srbija, uz dužno poštovanje, snažno ne slaže sa takvim stavom.

Jeremić je ocenio da bi odluka o stavljanju ostatka Balkana na čekanje, Evropu koštalo kredibiliteta koji je nemerljiv.

On je podsetio da će, na osnovu odluke EU, građani Srbije od 19. decembra bez viza putovati u EU i nagalsio da centralni strateški prioritet Vlade Srbije ostaje ostvarenje pune i brze integracije u EU.

"Naša nacionalna debata o tone gde želimo da idemo je završena. Dva izborna procesa održana su u Srbiji prošle godine, jedni predsednički, drugi parlamentarni", naglasio je Jeremić.

On je poručio da su to bili referenfumi na kojima su građani Srbije dva puta glasali za evropsku budućnost.

Jeremić je naglasio da cilj Srbije da postane punopravna članica EU nije iz straha da će biti ostavljena, vež zato što ima važnu ulogu u konsolidaciji mira u regionu i zbog njene sposobnosti da doprinese ostvarenju širih evropskih ciljeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Popločan put do kandidature

Izvor: Mondo, 07.Dec.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije poručio je u Londonu da će, posle stavljanja Srbije na belu šengen listu, odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU popločati put do podnošenja kandidature za članstvo.

Nastavak na Mondo...

Uskoro odluka o kandidaturi za EU

Izvor: S media, 07.Dec.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio odmrzavanje Prelaznog sporazuma Srbije sa EU i ocenio da je Srbija sada sigurnija destinacija u očima investitora, a otvara se i prostor da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u Uniji. .."I vizna liberalizacija i odmrzavanje Prelaznog sporazuma podrazumevaju...

Nastavak na S media...

Tadić: Dobra vest, sledi procena tajminga za kandidaturu

Izvor: Blic, 08.Dec.2009, 11:00

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma "veoma dobra vest" i naglasio da će Srbija sada pažljivo proceniti kada bi mogla da podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji...Tadić je ocenio da je odluka o odmzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma...

Nastavak na Blic...

Možda prerano za podnošenje kandidature za EU

Izvor: NaDlanu.com, 08.Dec.2009

LONDON, 8. decembra 2009. (Beta) - Šef spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta Majkl Gejps preneo je šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću da Britanija snažno podržava proces proširenja EU na Balkan, ali je nagovestio da je, i posle odmrzvanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, možda prerano...

Nastavak na NaDlanu.com...

Deblokada Prelaznog sporazuma

Izvor: RTV Pink, 08.Dec.2009

Srbija zaslužila odmrzavanje sporazuma složili se Oli Ren i Karl Bilt. . . Srbija treba da povlači "svaki nkorak u svoj čas" ka članstvu u Evropskoj uniji i to važi i za zahtev za kandidaturu za članstvo, stavili su u Briselu do. znanja čelnici EU Karl Bilt i Oli Ren. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.