Sutra je Svetski dan šuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2017, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra je Svetski dan šuma

Širom sveta sutra se obeležva Svetski dan šuma, 21. mart, koji je 1971. godine ustanovila Generalna skupština Evropske konfederacije za poljoprivredu, kako bi se povećala svest svetske javnosti o značaju i ulozi šuma za čoveka.

Nakon toga je i Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2012. donela odluku da se Međunarodni dan šuma obeležava svake godine 21. marta, na dan prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, odnosno na dan jesenje ravnodnevnice na južnoj hemisferi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema saopštenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije, "Šuma i energija" je tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana šuma, budući da je energija dobijena iz šuma najveći izvor obnovljive enrgije koji se koristi širom sveta i čini oko 40 odsto snadbevnja iz obnovljivih izvora.

Posađeno drveće i šume u gradovima, kako objašnjavaju iz Zavoda, omogućavaju smanjenje troškova za struju, spuštajući temperaturu od dva do čak osam stepeni Celzijusa, čime smanjuju potrebu za korišćenjem rashladnih uređaja i do 30 odsto, ukoliko je strateški sađeno u urbanim područjima.

Podaci Zavoda za zaštitu prirode pokazuju da Srbija spada u srednje šumovite zemlje sa prosečnom pokrivenošću šumskom vegetacijom.

Srbija trenutno ima 30 odsto površine pod šuma, a nacionalnom Strategijim pošumljavanja teži se da se taj procenat podigne na oko 42 odsto do 2050. godine.

Ukupna površina pod šumama u Srbiji je 2.254.000 hektara, od čega je 53 odsto državnih šuma, a 47 odsto privatnih.

U šumama Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih.

Prema međunarodno prihvaćenoj definiciji, šume u Srbiji su u odnosu na pripadnost podeljene u tri kategorije - šume bez prisutnih intervencija čoveka kojih je najmanje, 0,1 odsto (1.200 hektara), zatim na poluprirodne šume, kojih je najviše (92 odsto) i na veštači podignute šume i plantaže mekih lišćara, koje čine 7,8 odsto ukupnih površina pod šumama.

Zavod za zaštitu prirode Srbije ističe da daje stručnu podršku nacionalnoj akciji pošumljavanja, koja se realizuje više od tri godine, učešćem u pošumljavanju zaštićenih područja.

Naglašava se da će sutrašnji centralni događaj Dana šume u Srbiji biti obeležen akcijom sadnje u 10 časova u predelu izuzetnih odlika "Avala", u organizaciji Javnog preduzeća (JP) Srbijašume i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

U cilju ukazivanja na stanje, značaj i zaštitu šuma hrastova, koje su nekada dominirale ovim prostorima, Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa Gradskom upravom Niša i Javno komunalnim preduzećem (JKP) "Medijana", sutra će u Nišu, organizovati i promociju monografije "Zaštićeni hrastovi" i sadnju hrasta.

JP Srbijašume je počelo danas sa obeležavanjem Svetskog dana šuma akcijom sadnje oko 2.000 sadnica lišćara i četinara , kao i predavanjima predstavnika tog preduzeća o značaju i ulozi šume u zaštiti životne sredine u preko 90 vrtića i osnovnih škola u Srbiji.

Ova akcija, čiji je cilj podizanje svesti o značaju šuma naročito dece i učenika, kao i povećanje stepena šumovitosti Srbije, trajaće do 23. marta, a Srbijašume je organizuju u saradnji sa opštinskim vlastima i lokalnim samoupravama u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za šume 750 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2017, 06:28

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je danas, na Svetski dan šuma, da će ove godine za subvencije biti izdvojeno 750 miliona dinara iz Fonda za šume, te izrazilo rešenost da unapredi stanje naših šuma...Navodi se da su ta sredstva za oko 300 miliona veća nego u prethodnom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.