Danas stiže proleće, svi mu se raduju, ali donosi i zdravstvene tegobe

Izvor: BKTV News, 20.Mar.2017, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas stiže proleće, svi mu se raduju, ali donosi i zdravstvene tegobe

Proleće stiže danas u 11 sati i 19 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi 5 sati i 41 minut, a zalazi u 17 sati i 51 minut, što znači da će obdanica da traje 12 sati i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Kako je navelo Astronomsko društvo "Ruđer Bošković", na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << uzdiže Sunce iznad horizonta.

U noći subota na nedelju, između 25. i 26. marta prelazi se na letnje računanje vremena.

Prelazak na letnje računanje vremena kratkoročno znači za jedan čas kraći san, ali dugoročno donosi duže trajanje dana u toku šest meseci od kraja marta do kraja oktobra. Međutim, naučna istraživanja pokazala su da će pomeranje časovnika sa 2 na 3 časa u nedelju, 26. marta, verovatno rezultirati povećanjem broja srčanih i moždanih udara, izazvati rast broja automobilskih nesreća i smanjiti radnu efikasnost. Naučnici smatraju da to neće rezultirati smanjenjem potrošnje električne energije, suprotno nekadašnjim verovanjima.

Oni tvrde da čak i manji poremećaji ustaljenih obrazaca spavanja mogu imati značajne posledice.

Prvog dana proleća u Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i toplije, posle podne u većini mesta sa dužim intervalima sunčanog vremena.

Kako je saopštio Republički hidrometeorloški zavod, duvaće slab i umeren, severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od 5 do 10, najvisa dnevna od 17 do 21 stepen.

Ako ovih dana osećate da nemate dovoljno snage, brzo se zamorite, ne možete da se koncentrišete na posao, nemate apetit, loše spavate, a san ne donosi osveženje, verovatno je glavni krivac "prolećni umor". Tegobe se javljaju kao posledica prilagođavanja tela sezonskim promenama.

U proleće, nakon duge zime, naše telo se suočava sa problemom prilagođavanja novim uslovima. Hormonski sistem se prilagođava pojačanim lučenjem hormona sreće - serotonina i hormona motivacije - dopamina. Međutim, ovaj proces nije dovoljno brz i prouzrokuje stanje koje se karakteriše iscrpljenošću, nemirom, glavoboljom, odsustvom snage i smanjenom mogućnošću koncentracije.

''Tokom zime, naša uobičajena ishrana ne može da obezbedi dovoljne količine vitamina i minerala koji su nam potrebni za normalno funkcionisanje u proleće'', kaže dr Ivan Ilić, internista kardiolog KBC "Zemun", klinički asistent na predmetu interne medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. ''Nedostatak dnevne svetlosti negativno utiče na metabolizam vitamina C i D. Klimatske promene, veoma izražene poslednjih godina, sa velikim varijacijama temperature, vazdušnog pritiska i količinom padavina, dodatno otežavaju ljudima borbu sa prolećnim umorom".

Proleće se, u raznim delovima Sveta, različito slavi i dočekuje. Tako u Kini doček proleća ima dugu tradiciju, najmanje 3.000 godina. Nekada bi kineski car u pratnji svojih službenika dočekivao proleće i molio se za bogatu žetvu, posle čega je svoje podanike bogato nagrađivao i javno iznosio nove načine svoje vladavine koje će biti na dobrobit naroda.

U starom Rimu, prvi dan proleća slavio se kao početak nove godine.

Još davno pre toga, stari Kelti su ovaj dan slavili kao uskrsnuće Sunca.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.