Suđenje za aferu Satelit u septembru

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za aferu "Satelit" u septembru

Suđenje Prvoslavu Daviniću zbog štetnog ugovora o zakupu špijunskog satelita sa Izraelcima počeće 19. septembra.

Početak suđenja bivšem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću zbog zaključenja štetnog ugovora o zakupu špijunskog satelita 2005. sa Izraelcima zakazan je za 19. septembar pred Prvim osnovnim sudom posle gotovo godinu dana.

Sudija Dejan Garić 30. septembra prošle godine odložio je početak suđenja na neodređeno vreme kako >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bi pribavio određenu poverljivu dokumetaciju, a potom odlučio o predlogu Davinićeve odbrane za isključenje javnosti sa suđenja.

Prvi osnovni sud u Beogradu tražio je, na predlog Davinića i njegovih branilaca, od Ministarstva inostranih poslova prepisku između tadašnjeg ambasadora Srbije u Izraelu Mileta Isakova, ministra finansija Mlađana Dinkića i predsednika Srbije Borisa Tadića koja se, kako tvrdi odbrana, tiče pregovora u vezi sa zakupom satelita i nosi oznaku tajnosti.

Sud je takođe pokušao da pribavi i dokumentaciju iz arbitražnog postupka koji je vođen pred sudom Londonu po tužbi izraelske kompanije "Imidž set internešnl", pojedine naredbe Vrhovnog saveta odbrane i Saveta Ministara SCG, koje su takođe zaštićene oznakama tajnosti "strogo poverljivo" i "poverljivo".

Na glavnom pretresu u septembru sud će saopštiti svoju odluku o predlogu odbrane da se sa suđenja isključi javnost, pošto Davinić ima nameru da se prilikom izlaganja odbrane poziva na informacije iz tih spisa.

"Ja sam voljan da odbranu iznesem u prisustvu novinara jer želim da čuju ko je kriv za to, jer ja nisam i za to imam dokaze, ali ne mogu da izložim odbranu u celini bez pozivanja na dokumnta koja su označena kao državna tajna", rekao je tada Davinić.

Takođe je ustvrdio da je izraelska strana dobila arbitražni spor u Londonu na osnovu lažnog svedočenja, objašnjavajući zašto će se Izraelci sigurno protiviti skidanju oznake tajnosti sa arbitražne dokumentacije.

Davinić se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje mu preti do pet godina zatvora.

Prema navodima optužnice, on je mimo propisane procedure zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra sa izraelskom firmom i pribavio korist toj firmi.

U optužnici se precizira da je Davinić zaključio ugovor bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponuđača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG, ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG, radi utvrđivanja potrebe satelitskog nadzora teritorije sa stanovišta odbrane zemlje i radi definisanja uslova za ugovaranje odgovarajućih usluga.

Zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o zakupu satelita namenjenog za nadgledanje granice sa Kosovom i Metohijom, izraelska kompanija je tužila Srbiju Međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu i dobila spor, tako da je država obavezana da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona dolara.

Srbija je potom pred redovnim sudom u Londonu neuspešno osporavala nadležnost arbitraže u Parizu za odlučivanje u tom sporu.

Kako tužba koju je zastupalo Republičko javno pravobranilaštvo nije usvojena, Srbija je obavezna da londonskom sudu plati troškove postupka u iznosu od 1.38 milIona dinara, odnosno 13.800 evra.

Davinić se brani da nije potpisao ugovor već nacrt ugovora o zakupu satelita od kompanije iz Tel Aviva "Imidžset internešenel".

Takođe je u više javnih istupanja ponovio da je cena od 44,9 miliona evra za zakup satelita bila povoljna i da je bilo planirano da se cena plati, ne iz budžeta već iz sredstava Vojske koja bi se dobila prodajom viška sredstava i nepokretnosti, koja su tada iznosila od dve do tri milijarde evra.

Davinić je tvrdio da je glavni razlog za nabavku špijunskog satelita, odnosno opreme za praćenje razvoja situacije na terenu, bio izveštaj vojnih službi bezbednosti koje su krajem 2004. godine predvidele mogućnost secesije i nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AFERA "SATELIT" NA SUDU 19. SEPTEMBRA

Izvor: Kurir, 11.Jul.2011

BEOGRAD - Početak suđenja bivšem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću zbog zaključenja štetnog ugovora o zakupu špijunskog satelita 2005. sa izraelcima zakazan je za 19. septembar pred Prvim osnovnim sudom posle gotovo godinu dana...Sudija Dejan Garić 30. septembra prošle godine odložio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.