Izvor: B92, 29.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen budžet za Univerzijadu

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je usvojen revidirani budžet za "Univerzijadu 2009" 50 odsto manji od planiranog.

Međutim, dugo očekivano obraćanje potpredsednika Vlade i predsednika organizacionog komiteta Univerzijade Božidara Đelića ipak nije bila prilika za to da novinari saznaju sve ili makar nešto više o bivšem direktoru Univerzijade Siniši Jasniću.

Đelić je bio potpredsednik organizacionog komiteta u vreme kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Jasnić potpisivao štetne ugovore i ugovor sa samim sobom, prema kome mu u slučaju otkaza sleduje odšteta od pola miliona evra.

Jasnić nije smenjen ni nakon što je Vlada poništila ugovor sa Varteksom, koji je potpisao bez tendera, pošto je smatrao da su tenderi bacanje novca.

Iako posle toga potpisuje još mnoge ugovore za koje se osnovano sumnja da su štetni, Đelić, koji je bio na funkciji u organizacionom komitetu, a sada je i predsenik smatra da lično nije odgovoran.

"Ja sam veoma odgovoran čovek, zato sada sedim tu pred vama. Ja jesam otišao u Bangkok da preuzmem zastavu. Da preciziram, ja sam plaćao za taj put iz mog ličnog džepa, jer je to malo daleko da bi takav put plaćali poreski obveznici Srbije", kaže on.

"Ja nisam bio zadužen za ovu manifestaciju. Predsednik je bio premijer i ja sam ponekad kada bi me zamolio vodio te sednice, ali nisam bio zadužen da donosim odluke", kaže on.

"Čim me je premijer zadužio na funkciju, ja sam preuzeo jedan broj inicijativa i doneo jedan broj odluka. Kao odgovoran čovek", rekao je Đelić.

Na pitanje kada će javnost Srbije videti ugovor koji je Jasnić potpisao sam sa sobom, prema kome mu sleduje odšteta od pola miliona evra ako dobije otkaz, Đelić je rekao da će uskoro biti objavljen na sajtu Univerzijade.

Međutim, potpredsednik Vlade izbegao je odgovor na pitanje čiji je potpis pored Jasnićevog na tom ugovoru.

Na pitanje novinara B92 kako je uopšte moguće da Siniša Jasnić, koji je poznat organima reda i pre imenovanja na mesto direktora Univerzijade, dođe na tu funkciju, Đelić kaže: "Ja neću komentarisati lične stvari."

"Mogu da kažem da je postojala inicijativa sa strane našeg studentskog saveza, koja je bila u začetku ideje da se naša zemlja kandiduje, a posle toga dobije i da organizuje ovu manifestaciju, tako da se u tom smislu došlo do tih personalnih rešenja koje smo videli i koji su sada promenjeni", rekao je on.

Inače, Đelić je izjavio da je usvojen revidirani budžet za Univerzijadu od oko 3,5 milijardi dinara, što je 50 odsto manje od planiranog. On nije objasnio zašto je odlučio da smanji budžet.

Takođe, nije objasnio ni da li će još neko sem Jasnića, protiv koga prvi Opštinski sud vodi istragu zbog zloupotrebe službenog položaja, da snosi odgovornost jer je konferencija za novinare, uprkos prisustvu brojnih predstavnika medija, prekinuta posle samo dva novinarska pitanja koja su imala veze sa bivšim direktorom Univerzijade.

Kovačević: Garancije ili premeštanje

Ukoliko država Srbija do sredine novembra ne bude dala garancije za održavanje Univerzijade 2009. u ,Beogradu postoji mogućnost da ta studentska sportska manifestacija bude premeštena u Atinu, izjavio je rektor beogradskog Univerziteta Branko Kovačević.

Kovačević je novinarima, posle sednice Senata BU, rekao da su nedavno u Beogradu boravili predstavnici Komiteta Međunarodne asocijacije za univerzitetski sport (FISU) i da su od Srbije zatražene garancije da će finasirati Univerzijadu.

Planirani budžet za održavanje Univerzijade je prvo bio oko 100 miliona evra, nakon čega je smanjen za više od 60 miliona, rekao je on i dodao da zbog teške ekonomske situacije u svetu, država Srbija treba da garantuje za preostalih 40 miliona.

"Predstavnici FISU-a će sredinom novembra ponovo doći u Beograd i ako država ne da garancije, Univerzijada će otići iz Beograda, verovatno u Atinu", kazao je Kovačević.

Izražavajući nadu da do toga neće doći, Kovačević je kazao da je Vlada ozbiljna i da teška ekonomska situacija nalaže da se ne preuzimaju obaveze koje ne mogu da se izvrše.

"Treba razumeti, i ako bude i ako ne bude Univerzijade, da je to tako moralo biti. Postoji dobra volja, ali u svakom slučaju ponašaćemo se realno", istakao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.