Skot: Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2019, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi

Naša poruka je jasna: SAD žele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog sa Beogradom ponovo pokrenuo, izjavio je odlazeći ambasador SAD Kajl Skot u intervjuu za Kurir. Komentarišući medijske navode o tome da je nemoguće da svetska sila poput SAD nije mogla na nađe način da primora vlast u Prištini da ukine takse, Skot kaže da tako govore oni koji ne mogu da prihvate da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.
  "Mi ne možemo da primoravamo ni Kosovo, ni Srbiju", kazao je ambasador i ponovio da je sada "najbitnije da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi".   Kako je rekao, SAD su tu kao partner, koji podržava proces normalizacije između Beograda i Prištine i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođe.   Kaže i da je to "u interesu naroda i u Srbiji i na Kosovu, ali i celog regiona, EU i SAD".   Na pitanje koliko novoimenovani specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer može da doprinese rešenju kosovskog pitanja, kazao je da će Palmer "nastojati da SAD pojačaju diplomatske napore u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država zapadnog Balkana u evropske institucije".   Skot je dodao da Palmer, inače, veoma dobro poznaje region, Srbiju, ali i problem Kosova, te da je uveren da je on "idealna osoba da doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova".   Upitan kako gleda na činjenicu da nemali deo građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osećanja u odnosu prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja te kako to promeniti, Skot je rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mestu isto osećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad.   "Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji", rekao je Skot.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"IZVINITE SE SRBIJI I PLATITE ODŠTETU ZBOG URANIJUMA!" Zaharova BRUTALNO ODGOVORILA na provokaciju Kajla Skata

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2019

Ranije je odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot pozvao Srbe da NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine posmatraju u široj perspektivi...Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kajla...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.