Samostalni sindikat u predizbornoj kampanji

Izvor: Politika, 09.Feb.2012, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samostalni sindikat u predizbornoj kampanji

Ljubisav Orbović demantuje da je izbor pao na SDPS Rasima Ljajića

U potrazi za političkim partnerom čelnici Samostalnog sindikata sastali su se juče sa predstavnicima Demokratske stranke. To je njihov drugi susret u proteklih nekoliko meseci, od kada je ova sindikalna centrala odlučila da se aktivnije uključi u politički život Srbije. Nakon susreta, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović je, kako prenosi Beta, rekao da je DS prihvatio platformu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovog sindikata formulisanu uoči ove druge, političke runde razgovora.

U DS-u, prema njegovim rečima, postoji interesovanje da na predstojećim izborima budu na zajedničkoj listi.

U saopštenju sa ovih razgovora kaže se da su se dve strane, koje su predvodili Orbović i Dragan Đilas, zamenik predsednika DS-a, složile da su „građani sa pravom nezadovoljni ekonomskim i socijalnim položajem” te da je „neophodno napraviti sistem u kojem bi se, pre svega, očuvala postojeća radna mesta, a zatim korišćenjem unutrašnjih resursa, koji nisu mali, pokrenuo oporavak i privredni razvoj Srbije”. Zato je neophodna „i kontrolna i korektivna uloga sindikata”.

Predsednik Samostalnog sindikata je, kako se kaže, ponovio da postoje dva načina za rešavanje nagomilanih problema – dijalog i protesti te da sindikat mora da izmeni dosadašnje metode borbe pošto dijalog nije dao očekivane rezultate. Zamenik predsednika DS-a je ocenio da rešenje za veliki deficit u budžetu nije smanjenje plata, već da se uštede mogu napraviti u sistemu javnih nabavki, u kojem je neophodno uspostaviti sistem koji će sprečiti rasipanje državnih para.

Uoči ovog susreta pojavila se informacija da je Samostalni sindikat navodno već odlučio da na predstojećim izborima nastupi sa Socijaldemokratskom partijom Srbije Rasima Ljajića. Orbović, međutim, za „Politiku” kaže da ta vest nije tačna te da njegov sindikat nije doneo nikakvu definitivnu odluku.

„Bilo bi potpuno besmisleno i nekorektno da smo odlučili, a da se onda srećemo sa predstavnicima DS-a ili Socijalističke partije Srbije što je susret koji nas očekuje. Mi smo razgovarali sa SDPS-om, ali ne na tu temu. Uostalom, odluku može da donese samo Veće SSSS”, kategoričan je Orbović i dodaje da će kada budu izabrali partnera sa njim razgovarati o kontrolnom paketu, odnosno broju poslanika koji bi im pripao.

Dakle, još nije izvesno kome će se carstvu privoleti ova sindikalna centrala, a dodatnu zabunu unosi to što nakon svakog razgovora sa nekom strankom slede izjave iz kojih se može zaključiti da im je upravo ta partija najverovatniji partner. Tako je bilo i posle susreta sa čelnicima Srpske napredne stranke krajem januara. Tada je predsednik SNS-a Tomislav Nikolić konstatovao da su njihovi programi „gotovo identični” te da je on optimista i da će uspeti da ispune sve uslove SSSS. Istovremeno, Orbović je rekao da je SNS prihvatio „manje-više” sve što je Samostalni sindikat tražio i „sve što je važno za budućnost građana”. Konačnu „presudu” koga će podržati Samostalni sindikat će doneti krajem ovog meseca.

J. Cerovina

objavljeno: 10.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.