Izvor: B92, 01.Dec.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različite ocene Zukorlića i Zilkića

Novi Pazar -- Poglavari dve islamske zajednice različito informisali izvestioce Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o položaju muslimana i kršenju verskih prava u Srbiji.

Glavni muftija Islamske zajednice u Sbiji Muamer Zukorlić se požalio na diskriminaciju na verskoj, etničkoj i obrazovnoj osnovi.

Međutim, reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić je rekao da, osim sporadičnih slučajeva, u Srbiji nema kršenja verskih prava.

Zilkić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Srbiji i Beogradu ozbiljnije zamerio to što se godinama ne uspeva u obezbeđivanju prostora za muslimansko groblje u glavnom gradu, ali i na medijskoj blokadi lokalnih i regionalnih medija prema aktivnostima Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

U jednosatnom razgovoru sa koizvestiocima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji su posle Beograda doputovali u Novi Pazar, Zilkić je u prilog tvrdnji da u Srbiji, osim pojedinačnih slučajeva, nema krešenja verskih prava, izneo podatak da su u poslednje tri godine izgrađena 72 islamska verska objekta, saopšteno je iz Rijaseta.

"Ima i slučajeva za koje se može reći da su sramota za Srbiju i Beograd. Neprihvatljivo je da grad kao što je Beograd već godina ne može da obezbedi lokaciju za muslimansko groblje", rekao je reis ul ulema.

On je, međutim, evropskim izvestiocima predočio da je Rijaset pokrenuo inicijativu koja se doduše dosta sporo rešava.

Ipak, kazao je Zilkić, Islamska zajednica Srbije se nada da će ovo, kao i sva druga pitanja muslimana, biti rešavana uz dogovaranje i međusobnu saradnju sa predstavnicima vlasti u gradu i državi.

Zukorlić je, kako je saopštio mešihat, predstavnike Parlamentarne skupštine Saveta Evrope informisao o, kako se navodi, najznačajnijim oblicima diskriminacije, pokušaju cepanja islamske zajednice, otimanju vakufske imovine, isključenju predstavnika te opcije i vladine komisije za versku nastavu.

Muftija je, kako se navodi, ukazao na brojne malverzacije Ministarstva za ljudska i manjinska prava u vezi sa biračkim spiskovima, procedurom izbora, kao i o aktivnostima pri konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog veća.

Zukorlić je, kako se dodaje, ukazao da je svaki atak na tri stuba stabilnosti ovog dela Srbije: Islamsku zajednicu, Bošnjačko nacionalno veće i Internacionalni univerzitet, atak na stabilnost ove regije.

Upitan o autonomiji Sandžaka, on je rekao da je "zahtev Bošnjaka za uspostavljanje autonomije Sandžaka direktna posledica ustavnog definisanja države Srbije kao države srpskog naroda".

"To znači da u slučaju da ova država bude definisana kao građanska, Bošnjaci verovatno ne bi imali potrebe za autonomijom", rekao je muftija, saopšteno je iz mešihata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zilkić i Zukorlić različito o verskim pravima u Srbiji

Izvor: Danas, 01.Dec.2010

Verski poglavari dve opcije islamske zajednice različito su informisali koizvestioce Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o položaju muslimana i kršenju verskih prava u Srbiji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.