ROSU gazi sporazume

Izvor: Večernje novosti, 27.Mar.2018, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROSU gazi sporazume

Uprkos zabranama, prištinska specijalna jedinica više puta bila na severu KiM. Pokušavali da zauzmu Jarinje i Brnjak, a spremali se da zaustave i voz SPECIJALNA jedinica kosovske policije ROSU i ranije je upadala na sever Kosova i Metohije uprkos dogovoru da ne sme da dolazi na ovaj deo srpske pokrajine. To se dogodilo u julu 2011. godine kad je ROSU nasilno pokušao da zauzme administrativne prelaze Jarinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i Brnjak, kao i 14. januara 2017. godine, kad je ka Kosovskoj Mitrovici iz Beograda krenuo voz na kome je na više jezika pisalo “Kosovo je Srbija” i koji je bio ukrašen freskama iz srpskih manastira koji su pod zaštitom Uneska. Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za “Novosti”, da je hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i upad ROSU “politička igra Kfora koji je prema Briselskom sporazumu obavezan da spreči pojavljivanje vanrednih specijalnih jedinica na severu KiM”.PROČITAJTE JOŠ - Đurića proterali sa KiM, iz Kuršumlije otputovao za Beograd; Srpska lista najavila prvi potez posle nasilja u Mitrovici (VIDEO+FOTO) - Iz Prištine su rekli da nije u pitanju ROSU nego interventna jedinica iz redovnog sastava, a u pitanju je ista formacija - objašnjava Drecun i dodaje da treba pitati Kfor zašto ROSU dolazi na sever KiM. Drecun objašnjava da je hapšenje Đurića “brutalna upotreba sile i ovakvo ponašanje Prištine neko bi mogao da protumači kao pravu objava rata srpskom narodu i srpskoj državi”.PROČITAJTE JOŠ - Đurić posle napada: Vodili su me kao psa, uperili mi "kalašnjikov" u stomak, pevali "Alahu akbar" - Ovo je dobro smišljen potez, jedinica ROSU je već bila pripremljena. Poruka srpskom narodu i rukovodstvu je da su oni ti koji mogu da rade šta hoće na KiM - ocenio je Drecun.2011. godina I pored sporazuma Kfor nije reagovao, baš kao i kada su u slučaju voza koji je sa natpisom “Kosovo je Srbija” krenuo ka pokrajini, rečeno da Kfor nije bio obavešten o prisustvu ROSU na severu KiM, a pojedini zvaničnici NATO tvrdili su i da kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje policijskih snaga širom KiM. 2017. godina VAŽI I NA SALVETI KAD se prošle godine povela polemika oko toga smeju li snage ROSU da budu na severu KiM, šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da oružane i bezbednosne snage ne mogu da dolaze na sever Kosova, i da se poštovanje dogovora postignutih na visokom nivou podrazumeva, bez obzira na to da li su usmeni. - Apsolutno je nebitno da li je usmeno, pismeno, s pečatom ili bez njega, na salveti ili hartiji - rekao je tada Dačić.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Građani Mitrovice: Teror ne sme da se ponovi!

Izvor: Večernje novosti, 27.Mar.2018

Novosti" u Kosovskoj Mitrovici: Demonstracija sile nas je učvrstila i ujedinila - kažu Srbi. Uklonjena barikada na Rudaru. Uprkos strepnji, građani su se danas vratili svakodnevnim obavezama ŠOKIRANI su Srbi sa Kosova i Metohije brutalnim nasiljem terorista koje je uputila Priština...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.