Predsednik Srbije se sastao sa Valentinom Matvijenko i premijerom Makedonije

Izvor: BKTV News, 21.Nov.2017, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije se sastao sa Valentinom Matvijenko i premijerom Makedonije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odvojenim susretima sastao se danas sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko, i premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, na sastanku sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko, istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom, na temelju strateškog partnerstva >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Na sastanku, na kome je razgovarano o odnosima dve zemlje, predstojećoj poseti srpske delegacije Moskvi i situaciji u regionu, predsednik Vučić je zahvalio Ruskoj Federaciji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

On je izrazio zahvalnost što je Ruska Federacija nebrojeno puta podržala interese Srbije u UNESKO, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

Predsednik Vučić je naglasio da je Ruska Federacija jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"U narednom periodu Srbija će usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić i izrazio nameru da se postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredi i osnaži.

Tema razgovora bila je i saradnja dveju zemalja u vojno-tehničkoj oblasti, a predsednik Vučić zahvalio je ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Srbiji omogućava dugo očekivanu modernizaciju.

Predsednica Saveta federacije Matvijenko je istakla da Ruska Federacija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

"Poverenje je uzajamno", zaključila je Matvijenko.

Ona je prenela pozdrave predsednika Vladimira Putina i njegova očekivanja da će Srbija i Ruska Federacija nastaviti izgradnju odnosa tokom posete predsednika Vučića Moskvi, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Tom prilikom, makedonski premijer poklonio je predsedniku Srbije dres Fudbalskog kluba "Vrardar" sa brojem 9 i sa Vučićevim imenom.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZICNakon tet-a-tet susreta, predsednik Vučić sa saradnicima, razgovarao je sa delegacijom makedonske vlade koju predvodi Zaev.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pre sastanka sa Vučićem, Zaev je u Palati Srbija razgovarao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.