Prvo menjati Ustav, pa Statut

Izvor: B92, 09.Apr.2014, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvo menjati Ustav, pa Statut"

Beograd -- Nova stranka smatra da je pre pisanja novog Statuta Vojvodine trebalo inicirati reviziju Ustava Srbije.

Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević upozorio je na konferenciji za novinare da je važeći Ustav Srbije neupotrebljiv, da je sporan i sa stanovišta legaliteta i sa stanovišta legitimiteta, te da nema političara koji je bio na funkciji nakon 2006. godine koji ga nije kršio.

"Umesto da menjamo defektni Ustav, ovde se piše Statut koji se uskladjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Ustavom koji nikoga ne obavezuje i kojeg niko ne poštuje", objasnio je Pavićević.

Za Novu stranku je, kako je dodao, sporno i to što je autonomija Vojvodine nacrtom statuta obesmišljena svodjenjem na opseg nadležnosti lokalne samouprave.

Pavićević je predložio da pitanje definisanja vojvodjanske autonomije bude deo ozbiljne rasprave o ustavnoj reviziji u Srbiji, a da u tom procesu mogu da budu korisna rešenja iz omnibus zakona o vraćanju nadležnosti Vojvodini koji je Skupština Srbije donela 2002. godine.

Osvrćući se proces formiranja vlade, Pavićević je naglasio da je Nova stranka odlučna da bude jaka opozicija vladi Aleksandra Vučića i Srpskoj naprednoj stranci.

On je, takodje, za 12. april najavio treću redovnu Konferenciju stranke, na kojoj će se razgovarati o učinku na izborima i politici stranke u narednih šest meseci.

Pavićević je konstatovao da je rezultatom na izborima, na kojima je nastupala u koaliciji sa Demokratskom strankom, Nova stranka ostvarila važan predizborni cilj, a to je očuvanje opozicije u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pavićević: Prvo menjati Ustav, pa tek onda Statut Vojvodine

Izvor: Blic, 09.Apr.2014

Beograd - Nova stranka smatra da je pre pisanja novog Statuta Vojvodine trebalo inicirati reviziju Ustava Srbije, a sam nacrt statuta je, osim zbog te "greške u koracima", manjkav i zbog toga što autonomiju Vojvodine tretira kao lokalnu samoupravu...Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.