Nastavlja se suđenje Kepiru

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se suđenje Kepiru

Novi Sad -- Suđenje Šandoru Kepiru zbog optužbi da je počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu biće sutra nastavljeno čitanjem medicinskog izveštaja.

Suđenje Kepiru počelo je 6. maja, a par dana kasnije je prekinuto na zahtev njegovih advokata, kako bi se proverilo da li je optuženi u stanju da prati suđenje.

Kepiro se tereti da je 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.

Racija je tokom januara sprovedena u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju i u njoj je ubijeno najmanje 4.000 osoba, a prema najnovijim istraživanjima i više od 12.000, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Kepiro je na suđenju izjavio da se ne oseća krivim i odbacio sve navode iz optužnice. On je pred sudom u Budimpešti rekao da sve što piše u optužnici predstavlja "najobičniju laž".

"Sve za šta sam optužen je laž i zbog toga sam nervozan", rekao je Kepiro i dodao da nije ubijao ljude u Novosadskoj raciji 1942. godine, organizovao transport žrtava na obalu Dunavu kod novosadskog kupališta Štrand i patrole koje su izvodile ljude iz kuća i odvodile ih na gubilište.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio, jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira. Srpsko tužilaštvo u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira.

Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme Novosadske racije bio žandarmerijski kapetan. On je odbacio optužbe i rekao da "nije bio ni blizu ubijanjima" i da "je bio jedini koji se suprotstavljao naređenjima".

Kepiro je prošle godine tužio direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa za klevetu, jer ga je Zurof u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem i "moralnim monstrumom Holokausta".

Sud je odbacio ovu tužbu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas nastavak sudjenja Šandoru Kepiru

Izvor: S media, 18.Maj.2011

Sudjenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, biće danas nastavljeno čitanjem medicinskog izveštaja. ..Sudjenje Kepiru počelo je 6. maja, a nakoliko dana kasnije je prekinuto na zahtev njegovih advokata, kako bi se proverilo...

Nastavak na S media...

Nastavlja se suđenje Kepiru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2011, 10:26

BUDIMPEŠTA -..Suđenje nacisti Šandoru Kepiru zbog optužbi da počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata, biće danas nastavljeno u Mađarskoj čitanjem medicinskog izveštaja...Suđenje Kepiru počelo je 6. maja, a nekoliko dana kasnije prekinuto je na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sudjenje Kepirou se nastavlja u Budimpšeti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2011

U Budimpešti  se nastavlja  sudjenje Šandoru Kepirou, bivšem  pripadniku madjarskih nacističkih snaga kojemu se sudi za smrt 36 ljudi u Novom Sadu 1942. u progonu u kojem su ubijene na  tisuće ljudi. Liječnici su utvrdili da 97 godišnji optuženik može pratiti sudjenje. Kepiro poriče...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kepiro zdrav za suđenje

Izvor: Mondo, 19.Maj.2011

Lekarska ispitivanja pokazala su da je Šandor Kepiro, optužen za zločine u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata, sposoban da prati suđenje.

Nastavak na Mondo...

Kepiro sposoban da prati sudjenje

Izvor: Šumadija Press, 19.Maj.2011

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, nastavljeno je u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak, javlja agencija Asošiejted pres.

Nastavak na Šumadija Press...

Kepiro sposoban za suđenje

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2011

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio ratni zločin u Novom Sadu, nastavljeno je danas u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.