Kepiro i fizički i mentalno sposoban za suđenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kepiro i fizički i mentalno sposoban za suđenje

BUDIMPEŠTA -

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, nastavljeno je danas u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak, javlja agencija Asošiejted pres.

Lekarska ispitivanja, naložena prošle sedmice, pokazala su da je Kepiro i fizički i psihički sposoban da prati suđenje, rekao je danas sudija Bela Varga.

Kepirov branilac Žolt Zetenji rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je njegovom klijentu obezbeđen novi slušni aparat, koji mu omogućuje da bolje prati ono što se dešava u postupku.

Kepiro, koji tvrdi da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret, sedi u invalidskim kolicima i nosi velike slušalice.

Suđenje Kepiru počelo je 6. maja, a nekoliko dana kasnije prekinuto je na zahtev njegovih advokata, kako bi se proverilo da li je optuženi u stanju da prati suđenje.

Kepira optužnica tereti da je 1942. godine učestvovao u "Novosadskoj raciji", u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.

Racija je tokom januara sprovedena u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju i u njoj je ubijeno najmanje 4.000 osoba, a prema najnovijim istraživanjima i više od 12.000, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme "Novosadske racije" bio žandarmerijski kapetan, ali je on odbacio optužbe i rekao da "nije bio ni blizu ubijanjima" i da je bio "jedini koji se suprotstavljao naređenjima".

Kepiro je na suđenju izjavio da se ne oseća krivim i odbacio sve navode iz optužnice, rekavši da predstavljaju "najobičniju laž" i da on nije ubijao ljude tokom "Novosadske racije", organizovao transport žrtava na obalu Dunava kod novosadskog kupališta "Štrand" i patrole koje su izvodile ljude iz kuća i odvodile ih na gubilište.

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Kepiro je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine, a Tužilaštvo Srbije za ratne zločine je 2008. godine pokrenulo istragu protiv njega, ali je u međuvremenu ustupilo predmet mađarskom pravosuđu.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Kepiro je prošle godine tužio direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa za klevetu, jer ga je Zurof u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem i "moralnim monstrumom holokausta", ali je ta tužba za klevetu odbijena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.