Mleko ujedinilo opoziciju

Izvor: B92, 07.Mar.2013, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mleko ujedinilo opoziciju

Beograd -- Skupština Srbije završila je raspravu o Predlogu zakona o efikasnom korišćenju energije i o potvrđivanju sporazuma o isporukama gasa iz Rusije u Srbiju.

Poslanici su tokom rasprave ocenili da je Srbija potpuno energetski neefikasna država i da to mora da se promeni.

Sednica parlamenta biće nastavljena sutra, a poslanici će raspravljati o predlogu zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.

Poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su, shodno Poslovniku o radu, sednicu počeli postavljanjem pitanja a mleko je bila tema broj jedan. Opozicija ne odustaje od zahteva da se što pre zakaže sednica na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi.

Bojan Đurić iz LDP-a pitao je koliko još pravilnika ima, i kada će se promeniti granica nivoa aflatokisna kako bi bila "manja za goveda nego za ljude". LDP od traženja odgovra neće odustati, dodao je on.

Dušan Milisavljević iz Odbor za zdravstvo, inače poslanik DS-a, kaže da je ta partija zatražila da sazna imena ministara, osim Kneževića, koji su podigli ruku za povećanje aflatoksina i time ugrozili zdravlje naše nacije, građana Srbije. "Smatramo da je ovo najveća afera, pitanje načina bezbednosti, koje ne sme ostati zataškano", rekao je on i dodao: "Oni su napravili da je Srbija rezervoar otrvonog mleka. Srpska deca će piti ortrovno mleko."

Mleko je, čini se, ujedinilo opozicione stranke u istom zahtevu. I u DSS-u smatraju da bi kao i u slučaju Kosova parlamentarci morali da budu obavešteniji o merama koje u ovom slučaju preuzima Vlada.

"O tome treba razgovarati i nije samo u pitanju mleko, u pitanju je GMO, seme, sve što je na dosta čudnovat način rađeno, standardizacija, da li sve sledimo. Mleko u stvari treba da otvori ozbiljnu diskusiju gde smo mi sada na tržistu poljoprivrednih proizvoda u Evropi", kazao je Slobodan Samarfdžić iz DSS-a.

Vladajuća većina za sada nema odgovor na najčešće postavljeno pitanje, kada će biti održana sednica o mleku, jer očekuju odgovore iz Nemanjine 11.

"Smatramo da je važno da se vlada oglasi tim povodom, da li je valda donela ovu odluku o podizanju te vrednosti ili je to uradilo ministarstvo. Mislim da je to pitanje za vladu", smatra Branko Ružić iz SPS-a.

Konstatin Arsenović iz PUPS-a kaže da treba biti i kritičan, odnosno da je vlast zatajila jer je mogla na vreme reagovati budući da su neki ljudi ukazivali na problem hrane. "Treba trezveno reagovati, meni se lično ne sviđa što smo počeli da se prepucavamo, to nije političko to je nacionalno pitanje", dodaje on.

Na drugoj strani, Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da parlament nije najvažnija adresa za priču o mleku.

Odgovor na pitanje da li će sednica biti zakazana za kraj marta, kako je ranije najavljeno, doneće predsednik Skupstine Nebojša Stefanović, koji je rekao da će to učiniti u najskorije vreme.

Poslanici u Skupštini Srbije danas su danas govorili i o briselskim pregovorima s Kosovom i perspektivi postizanja rešenja.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je da neće biti odstupanja od Rezolucije i Platforme o Kosovu. On je novinarima rekao da Srbija teži kompromisnom, sveobuhvatnom i održivom rešenju, ali da "postoji deficit" albanske strane da prihvati "realnost i državnički odnos" Srbije.

"Uveren sam da će naši partneri iz EU i ostali važni politički igrači na političkoj međunarodnoj sceni uticati na predstavnike kosovskih institucija da prihvate ono što je jedino moguće u realizaciji tog sporazuma", ocenio je Ružić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je novinarima da još nema izveštaja koji je obećan u Rezoluciji o Kosovu posle svake runde dijaloga Beograda i Prištine, a izgovorom je da nema ničeg novog.

Međutim, rekao je Samardžić, "ima mnogo novog - i na tehničkom i na političkom nivou, a Skupština ne raspravlja".

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić rekao je da stanje u pregovorima ne izgleda dobro jer je očigledno dijalog Beograda i Prištine "zapeo" o ovlašćenja predložene zajednice srpskih opština.

"Pesimistički izgleda i projekcija brzog postizanja sporazuma oko Kosova, a onda naravno i dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU", rekao je Đurić.

Podsetimo, dijalog Beograda i Prištine nastavlja se 20. marta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje prolećno zasedanje parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2013

BEOGRAD -..Uz intoniranje himne "Bože pravde" i postavljenu jedinicu garde Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine, danas će početi prolećno zasedanje parlamenta...U plenarnom zasedanju poslanici će načelno raspravljati o predloženim zakonima o efikasnom korišćenju energije i o posebnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Počelo prolećno zasedanje parlamenta

Izvor: Studio B, 07.Mar.2013

Uz intoniranje himne "Bože pravde" i postavljenu jedinicu garde Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine, danas je počelo prolećno zasedanje parlamenta...Na dnevnom redu prve sednice prvog redovnog zasedanja parlamenta u ovoj godini su predlozi zakona o efikasnom korišćenju energije, o potvrđivanju...

Nastavak na Studio B...

Počelo prolećno zasedanje: Poslanici danas o sporazumima sa UAE i Rusijom

Izvor: S media, 07.Mar.2013

Skupština Srbije počela je danas redovnu sednicu na čijem dnevnom redu je više zakonskih predloga, medju kojima i potvrdjivanje sporazuma sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), kao i sporazuma s Rusijom o isporuci gasa i izvoznom..kreditu...Na dnevnom redu prve sednice redovnog prolećnog zasedanja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.