Izvor: B92, 21.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri pozvali na potvrdu ustava

Beograd -- Ministri Vlade Srbije iz DSS-a, na više punktova u Beogradu, objašnjavali su građanima predlog teksta novog ustava Srbije.

Ministri Radomir Naumov, Zoran Stojković i Slobodan Vuksanović pozvali su građane da izađu na predstojeći referendum i glasaju za novi ustav.

DSS kao najveća stranka vladajuće koalicije je najavio da će intenzivirati kampanju za izlazak na referendum. "Mogu vam reći da sam zadovoljan, bar ovo što ja razgovaram sa ljudima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mislim da mi kao narod znamo šta nam je potrebno. Ustav dobra kuća", rekao je ministar energetike Radomir Naumov.

Ministri su uglavnom starijim građanim objašnjavali kako će novi ustav značiti obnovu državnosti Srbije. Tokom razgovora, svako od njih je izrazio nadu da će građani biti "dovoljno mudri i pametni u donošenju sudbonosne odluke za Srbiju".

Jovanović: Ovo ni Milošević nije radio

Lider LDP-a Čedomir Jovanović pozvao na bojkot referenduma za, kako je rekao, "Legijin ustav". Liberalno-demokratska partija sinoć je održala antireferendumski miting ispred beogradske opštine Stari Grad, jer im opštinske vlasti nisu dozvolile da skup bude održan u prostorijama opštine.

Lider LDP-a je pozvao nekoliko stotina okupljenih građana da ne pristanu na metode iz vremena režima Slobodana Miloševića.

"To ni Milošević nije radio. Oni su postali gori od najgoreg. Uspeli su da prekrše čak i njegov zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. I to nije sve - onda su na sednici 17. oktobra odlučili da prekrše pravila koja opet ni Miloševič nikada nije kršio, konstatujući da činjenica da u kutiji ima više listića nego što je građana glasalo, ne znači da su izbori protivzakoniti", rekao je Jovanović.

Tribini LDP-a u centru Beograda prisustvovali su, između ostalih, novinar Petar Luković, bivši zamenik ministra policije Srbije Nenad Milić, kao i aktivisti nevladinih organizacija.

Petrović: Predlog bolji od MIloševićevog ustava

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović pozvao je danas građane da izađu na referendum 28. i 29. oktobra i podrže novi Ustav Srbije jer je on "bolji od Miloševićevog ustava".

"Vreme je da Srbija dobije novi Ustav i vreme je da izađe iz tog osnovnog pravnog Miloševićevog šinjela i da i na taj način uđe u novo doba", rekao je Petrović.

Ponovio je da se DS zalaže za izbore na svim nivoima jer je, kako je rekao, prirodno da svako na izborima dobije legitimit za posao koji će posle tih izbora raditi.

"Nemojte imati iluziju da bilo ko osim DS ima bolju snagu, ideju, politički projekat i sve što je potrebno da bi Srbija ušla u Evropsku uniju. Ako to ne uradimo mi, naša deca neće imati tu priliku, možda će je imati naši unuci", poručio je Petrović.

On je kazao da je DS socijaldemokratska politička organizacija sa idejom da svako u ovom društvu mora da ima priliku kako ne bi bežao u radikalizam.

"Noćni ustav"

U beogradskom Hotelu "Park" danas je počela dvodnevna konferencija "Srbija pred referendumom i izborima", u organizaciji Građanskog saveza Srbije, na kojoj su govornici pozvali na bojkot referenduma za novi ustav Srbije.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, je rekla da se radi o ustavu donetom bez javne debate, i da predstavlja kontinuitet sa prethodnim režimom Slobodana Miloševića. Ocenila je i da je ustav izašao u susret svim zahtevima Sprske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije, i da ustav "zaokružuje Srbiju kao etničku državu u kojoj će manjine biti saterane u getoe".

Biljana Kovačević-Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava je negativno ocenila reakcije međunarodne zajednice, pre svega Saveta Evrope i OEBS-a, koji su podržali taj dokument. Po njenom mišljenju, ustav je trebalo da počne ograđivanjem od Miloševićeve politike zločina i da "stavi jasnu distancu" u odnosu na taj režim.

Zoran Ostojić iz GSS-a je, nazivajući novi ustav "noćnim ustavom" ili "ustavom od 49 sati", rekao da su tim najvišim dokumentom predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Srbije Vojislav Koštunica "čvrsto rešeni da Miloševićeva politika nastavi da živi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.