Izvor: S media, 31.Mar.2011, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Nema dodatnih pitanja za pravosuđe

Ministarka pravde Snežana Malović izrazila je jutros zadovoljstvo zbog toga što u dodatnim pitanjima Evropske komisije u vezi sa odgovorima na Upitnik nema pitanja koja su vezana za reformu pravosuđa.

Upitana o kriterijumima za revidiranje postupka nosilaca pravosudnih funkcija, ukoliko je u toj oblasti bilo propusta, Malovićeva je odgovorila da kriterijumi već postoje i da su se primenjivali tokom opšteg izbora 2009, izrazivši očekivanje da će uputstvo o primeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kriterijuma biti izrađeno pre početka postupka preispitivanja, najkasnije u naredne dve sedmice.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, Malovićeva je istakla da je "naš rad proteklih meseci doprineo tome da ne postoji više nerazjašnjenih stvari".

Postoji strategija i akcioni plan po kojima postupaju Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, a dodatna pitanja odnose se na intenzivniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što za zemlju, ni za vladu ne predstavlja problem.

Pitanja se odnose, što će biti tema akcionog plana, na bolju koordinaciju između državnih organa, rekla je ona.

Ono što će se sada uraditi na nivou Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca odnosiće se na izmenu procedure i način primene kriterijuma, najavila je ona.

Prema njenim rečima, svaki neizabrani sudija u postupku preispitivanja bio bi pozvan na razgovor pred Savetom, gde bi izneo argumentaciju kojom će osporiti ili će biti dokazano da je Savet ili Veće bilo u pravu.

Ona je istakla da je u tom poslu Evropska komisija ili Venecijanska komisija partner Savetu i Veću.

Malovićeva je najavila da bi nova strategija i akcioni plan za borbu protiv korupcije trebalo da doprinesu većoj koordinaciji između državnih organa u suzbijanju ove pošasti i da su u interesu građana, ali da će se reflektovati i na dalje evropske integracije Srbije.

Ona je podsetila da je jedan od ciljeva vlade još kada je formirana bila borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su doneti zakoni o agenciji za borbu protiv korupcije i o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, a konkretni predmeti pokrenuti na nivou tužilaštva i sudova.

Malovićeva je najavila da će se u skupštinskoj debati naći i ubrzo biti usvojen zakon o javnim beležnicima koji bi doprineo povećanju efikasnosti sudova i pravne sigurnosti građana, ukazujući da je javni beležnik funkcija između advokata i sudije, na koje država prenosi javna ovlašćenja.

Oni će u opsegu poslova imati sve što je do sada bilo u sudu, a što ne predstavlja suđenje u užem smislu reči, "tamo gde ne postoje raspravnost i ne postoji sukobljena prava između građana", objasnila je ministarka pravde.

To je, na primer, situacija kada je potrebno overiti određeni ugovor, izjavu, ili na primer, kada postoji zaostavština, a ne postoji spor između naslednika i može se sačiniti testament ili overiti izjava o očinstvu, objasnila je Malovićeva.

Ona je dodala da bi na taj način omogućilo brže ostvarivanje prava građana, koja su dosad ostvarivali na sudovima, čime će se izbeći gužve pred šalterima i omogućiti brže zaključenje posla od pravnog lica.

Zakonom o advokaturi advokatura će biti uređena na novim, modernim osnovama, a predviđeno je uvođenje licenci za advokate i osiguranja, gde će iznos osiguranja i premije određivati advokatska komora, najavila je Malovićeva.

Malović: Optužnica protiv Cece dokaz da nema zaštićenih

Malović: Uskoro će se znati ko stoji iza ubistva Đinđića

Odlukom Malovićeve Rendić pušten iz pritvora

Zakon o izvršenju i obezbeđenju predstavlja novi korak u reformi pravosuđa i biće izmenjena procedura prema kojoj se dosad više pogodovalo dužniku nego poveriocu, a u epicentar će biti stavljen poverilac, čime će ostvariti efikasnost u izvršnom postupku i uticati na zaštitu investicija i povećanje pravne sigurnosti, najavila je ona.

Primena zakona u određenim odredbama počeće odmah, ali će za pojedine odredbe kao što je uvođenje privatnih izvršitelja, početi za nekoliko meseci, jer je potrebno imenovati izvršitelje i doneti podzakonske akte, objasnila je Malovićeva i najavila "do kraja godine imaćemo prve efekte primene zakona".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.