Lažna država u haosu

Izvor: Večernje novosti, 17.Feb.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna država u haosu

LAŽNA država Kosovo danas obeležava osam godina od jednostrano proglašene nezavisnosti. U svim izveštajima relevantnih međunarodnih institucija, Kosovo se spominje kao leglo korupcije i kriminala i mesto gde se ne poštuju čak ni osnovna ljudska prava. I današnji dan Priština dočekuje u strahu od nemira, jer opozicija najavljuje proteste. Oni prethodni, usmereni prvenstveno protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << opština, završavani su obračunom suzavcima, Molotovljevim koktelima i serijom hapšenja. Od eskalacije nasilja najviše strepe Srbi, koji su za poslednjih osam godina bili najčešća meta, posebno u povratničkim naseljima. - Svako masovno okupljanje Albanaca izaziva bojazan i strah kod Srba, ali se nadamo da će kosovska policija biti u stanju da kontroliše proteste. Srbi su uvek meta Albanaca. Ali, velika očekivanja imamo od Kfora i Euleksa, kojima smo ukazivali na neophodnost da se predupredi eventualno nasilje - ističe Slavko Simić, predsednik "Srpske liste". - Formiranje ZSO, protiv čega je opozicija, samo je prividan razlog i opravdanje, jer su ovi protesti usmereni protiv formiranja specijalnog suda za ratne zločine OVK. Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, kaže da Kosovo posle proglašenja nezavisnosti nije uspelo da postane deo nijedne velike međunarodne organizacije, kao što su Unesko, OESCE, OEBS, "što Kosovu otežava da bude u pravom smislu država, a to izaziva revolt kod većinskog albanskog stanovništva": - Kosovo je imalo velike izazove od 1999, a sigurno je da bez Unmika, Euleksa, Kfora i ostalih međunarodnih misija i zemalja koje su priznale nezavisnost ne bi bilo tu gde jeste. Nezavisnost Kosova dosad je priznalo 111 zemalja, ali najmnogoljudnije zemlje sveta, poput Kine i Rusije, to nisu učinile. Beograd i Priština kroz dijalog u Briselu, uz posredovanje EU, nastoje da reše mnogobrojna pitanja. Briselski sporazum zaključen je u aprilu 2013. godine, a Priština i dalje izbegava da ispuni ključnu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština. NIŠTA OD IZBORA PREDSEDNIKA PREDSEDNIŠTVO Skupštine Kosova odlučilo je u utorak da na dnevnom redu sednice u petak, 19. februara, ne bude izbor predsednika Kosova. Predsednik Skupštine Kadri Veselji je posle sastanka izjavio da opozicija nije iskazala volju da se održi "svečana sednica Skupštine Kosova posvećena osmoj godišnjici proglašenja nezavisnosti".

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Kažiprst: Da li će Srbi ostati i opstati na KiM?

Izvor: B92, 17.Feb.2016

Beograd -- Današnji gost Kažiprsta biće Krstimir Pantić, poslanik SNS u Skupštini Srbije a biće reči o 17. februaru, 8 godina nakon jednostrano proglašene nezavisnosti...Novinarka Suzana Trninić sa svojim gostom govoriće o tome koliko je ostvarivo stanovište Beograda da će Srbi ostati i opstati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.