Osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2016, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova

Kosovo će danas obeležiti osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, a za isti dan opozicija je najavila antivladine proteste u Prištini.

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jeftić izjavio je danas da postoji opasnost od nasilja na ulicama Prištine tokom najavljenog protesti opozicije, koja traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

"Policija je podigla na viši stepen bezbednosti i operativni plan je takav da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u sredinama u kojima žive Srbi broj policajaca poveća", rekao je Jeftić za televiziju Pink, komentarišući protest koji su za danas u Prištini najavili predstavnici pokreta Samoopredeljenje.

Kako je najavljeno, pristalice tog opozicionog radikalnog pokreta okupiće se u Prištini, kako bi izrazile protest zbog sporazuma vlade u Prištini o formiranju Zajednice srpskih opština na severu KiM i demarkacione granice sa Crnom Gorom.

"U proteklih 48 sati policija je uhapsila nekoliko aktivista, kao i pojedine funkcionere političke partije, među kojima je šef poslaničke grupe Samoopredeljenje u Skupštini Kosova Glauf Konjufca", naveo je Jeftić.

Prema njegovim rečima, demonstranti su najavili postavljanje šatora i bagera, kako bi se u Prištini ponovio 5. oktobar.

"Problem opozicije nije Zajednica srpskih opština. Ovde je čista borba za vlast", ocenio je Jeftić.

Jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova do sada je priznalo 111 zemalja, od čega je samo jedno usledilo u 2015. godini kada su Prištinu priznala Antigva i Barbuda.

U 2014. godini Kosovo je dobilo četiri međunarodna priznanja - nezavisnost su tada priznale četiri zemlje, Togo, Tonga, Lesoto i Solomonska ostrva.

SAD i najveće zemlje EU, poput Nemačke, nezavisnost Kosova priznale su u prvih nekoliko dana nakon 17. februara 2008. godine. Međutim, Kosovo ne priznaje pet od 28 članica EU - Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka.

Kosovo je za osam godina postalo član brojnih svetskih organizacija poput MMF-a i Svetske banke. Takođe je postalo i član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Međutim, prošle godine su propali napori Kosova da postane član Uneska, a članstvu Prištine u toj organizaciji UN oštro se suprotstavio Beograd.

Na osmu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova opozicija je najavila demonstracije na kojima će osnovni zahtev biti ostavka Vlade Kosova zbog sporazuma sa Srbijom o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i zbog sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Policija Kosova je upozorila, na osnovu dosadašnjeg iskustva sa opozicionim protestima, da bi moglo da dođe do nasilja i da građani treba da budu na oprezu. Poslednji protesti organizovani 9. januara bili su nasilni, bacani su molotovljevi kokteli na zgradu vlade koja je zapaljena.

Protesti su samo deo višemesečnog nezadovoljstva opozicije i bojkota rada parlamenta tokom koga su opozicioni poslanici desetak puta bacili suzavac u skupštinsku salu, što je izazvalo osudu međunarodne zajednice.

Osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosovo se, kako ocenjuju lokalni i svetski mediji, nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi, ekstremnom siromaštvu, ima veliku stopu nezaposlenosti, a opterećeno je i korupcijom.

Beograd i Priština kroz dijalog u Briselu, uz posredovanje EU, nastoje da reše brojna pitanja. Briselski sporazum, zaključen je u aprilu 2013. godine. Neki njegovi delovi još nisu realizovani u potpunosti.

Stub tog dokumenta čini sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Međutim, ZSO je i dalje predmet sporenja i jedan od glavnih razloga za sutrašnje demonstracije.

Pojedini međunarodni izvori navode da bi nova runda dijaloga dve strane trebalo da završi potpisivanjem pravno obavezujućeg dokumenta koji bi Beograd obavezao da pristane na članstvo Kosova u UN, ali srpski zvaničnici odbacuju tu mogućnost.

443
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spirala nasilja na Kosovu

Izvor: Deutsche Welle, 17.Feb.2016

Pre osam godina Kosovo se proglasilo nezavisnim od Srbije. Danas ono ima mnogo nerešenih problema, a rad parlamenta već dugo je u zastoju. Na godišnjicu proglašenja nezavisnosti očekuju se velike demonstracije...Predstavnici međunarodne zajednice šokirani su zbog nasilja na Kosovu: „Nasilje...

Nastavak na Deutsche Welle...

Vlast u Prištini slavi, opozicija sprema protest

Izvor: Akter, 17.Feb.2016

Na Kosovu danas albanska većina obeležava osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, a centralna svečanost odvija se na glavnom gradskom trgu..Istovremeno, opozicija je upravo za danas najavila demonstracije, računajući na prisustvo većeg broja građana, a s ciljem da se stekne utisak...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.