Vlast u Prištini slavi, opozicija sprema protest

Izvor: Akter, 17.Feb.2016, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast u Prištini slavi, opozicija sprema protest

Na Kosovu danas albanska većina obeležava osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, a centralna svečanost odvija se na glavnom gradskom trgu

Istovremeno, opozicija je upravo za danas najavila demonstracije, računajući na prisustvo većeg broja građana, a s ciljem da se stekne utisak masovnog nezadovoljstva aktuelnom vladom Ise Mustafe.

U takvoj je atmosferi obeležavanje godišnjice počelo intoniranjem kosovske himne koju je izveo vojni orkestar, građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << su se obratili predsednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa, a zatim je održana vojna parada kosovskih bezbednosnih snaga.

Jahjaga je poručila da je Kosovo i dalje nedovršena demokratija, faktor stabilnosti i zemlja svih građana koji u njoj žive, dok je Mustafa poručio da će interese tih građana braniti upravo vlada koju on vodi, a koja, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet da služi građanima koji su joj dali poverenje.

Opozicija, međutim, već mesecima traži ostavku te vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, dok se zahtevi za poništavanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom gotovo više i nečuju.

Demonstracije opozicije zakazane su za 14 časova.

Inače, centralno gradsko šetalište ukrašeno je danas kosovskim zastavama i panoima na kojima na četiri jezika, među njima i na srpskom, piše "Dan nezavisnosti".

Parlament u blokadi zbog ZSO

Protest inače organizuju pokret Samoopredejenje,  Alijansa za budućnost Kosova  i Inicijativa za Kosovo, koje gotovo pola godine drže kosovski parlament u blokadi zbog protivljenja formiranju Zajednice srpskih opština i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Lideri opozicionih stranka navode da će to biti najveći protesti do sada i da će dovesti do kraja vlade, a predstavnici međunarodne zajednice apeluju da protesti budu mirni, piše danas portal Indeks onlajn.

Kosovski mediji prenose i izjavu poslanika i nekadašnjeg lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da će današnji protesti biti najveći u istoriji Kosova.

"Uveren sam da će protest biti u potpunosti miran ", rekao je Kurti.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlast u Prištini slavi godišnjicu, opozicija sprema protest

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Feb.2016

Priština je u stanju tihe pripravnosti, pred početak najavljenog protesta opozicije...U blizini zgrade vlade postavljena je bina, sa koje će se predstavnici opozicije obraćati građanima, simbolično - gotovo isprod vladinih prozora koji su porazbijani tokom prethodnih protesta i nisu zamenjeni...Pojačano...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.