Kragujevac: Novih 200 kiseoničnih mesta za najteže pacijente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 17:43

Kragujevac: Novih 200 kiseoničnih mesta za najteže pacijente

Zbog svakodnevnog povećanja broja novozaraženih, u kragujevačkom Kliničkom centru 10 klinika je u kovid sistemu.

U toku je rekonstrukcija kiseonične mreže, koju sa 12,5 miliona dinara finansira Ministarstvo zdravlja. Time će se obezbediti još 200 mesta za pacijente kojima je potrebna ta vrsta terapije.

Inače, na bolničkom lečenju u Kragujevcu je oko 300 pacijenata, preneo je RTS. Sve je više pacijenata, pa se u Kliničkom centru u Kragujevcu pojačava sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kiseoničnu terapiju.

Postojeći isparivač nedovoljan je za sadašnje potrebe. Zato se instalira novi, gotovo trostruko jači - od 400 kubika.

Pojačan protok omogućava dupliranje kiseoničkih mesta, sa 200 na 400.

"Naravno da vodimo računa da naši pacijenti budu potpuno bezbedni i u tom smislu smo na vreme planirali i očekujemo da će celokupan završetak radova, kompletna zamena instalacija, pojačanje instalacije na mnogim kovid klinikama biti gotov za nekih 10 do 12 dana", kaže prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Ne smanjuje se broj novozaraženih u Šumadiji, najviše u Kragujevcu

"Broj novozaraženih korona virusom u Šumadijskom okrugu ne smanjuje se, a najveći broj zaraženih je iz Kragujevca i Aranđelovca i kod njih dominira blaga do srednje teška klinička slika", kaže direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragan Vasiljević.

Vasiljević navodi da se svakog dana otkrije približno oko 300 novozaraženih, većina ih je iz Kragujevca, potom Aranđelovca, dok nešto manje iz okolnih opština.

On navodi da je došlo do transmisije virusa u porodicama, odnosno među članovima porodice i da su uzrasne strukture različite, i kreću se od 20 do 50 godina.

Vasiljević navodi da se srećom ne povećava drastično broj prijema u bolnicu i da ih je svakodnevno dvoje ili troje, a da se svakog dana i otpuštaju pacijenti na kućno lečenje.

"Uglavnom dominira blaža do srednje teška klinička slika među svim obolelima, ali opet treba imati u vidu da je to relativna stvar i da se menja budući da je virus nepredvidiv", kaže Vasiljević.

Prema poslednjim podacima, sinoć do 20 sati testiranja su pokazala da je 435 osoba u Šumadiji pozitivno na korona virus.

Na bolničkom lečenju u KC Kragujevac je njih 206, a na respiratoru ih je 16.

Tokom prethodnog dana sa bolničkog na kućno lečenje je otpušteno 13 pacijenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

STIŽE POMOĆ KLINIČKOM CENTRU KRAGUJEVAC: Rekonstruiše se kiseonička mreža, biće novih 200 mesta za najteže pacijente

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020

Zbog svakodnevnog povećanja broja novozaraženih, u kragujevackom Kliničkom centru 10 klinika je u kovid sistemu...U toku je rekonstrukcija kiseonične mreže, koju sa 12,5 miliona dinara finansira Ministarstvo zdravlja...Time će se obezbediti još 200 mesta za pacijente kojima je potrebna ta vrsta...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.