Kfor i Euleks postavili kontolni punkt u selu Jagnjenica

Izvor: Studio B, 31.Jul.2011, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor i Euleks postavili kontolni punkt u selu Jagnjenica

Pripadnici Kfora i Euleks policije postavili kontrolni punkt u selu Jagnjenica na putu Zvečan - Zubin Potok gde vrše detaljnu kontrolu vozila robe i putnika. Srbi traže hitno sprovodjene Deklaracije o Kosovu

Na ovom putnom pravcu koji je glavna veza za Srbe između ove dve susedne opštine postavljeno je desetak vozila Euleksa i Kfora, a njihovi pripadnici kontrolišu svako vozilo koje tuda prođe.

Administrativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prelaz Brnjak i jutros je zatvoren, a na njemu se nalaze pripadnici Kfora, kosovske pogranične policije i lokalni kosovski policajci.

Među pograničnim policajcima nalaze se tri pripadnika srpske nacionalnosti, dvojica Albanaca i jedan policijac iz turske nacionalne zajednice.

U selu Zupče u opstini Žubin Potok i dalje se nalaze barikade koje su tu postavili Srbi koji kažu da će istrajati dok se situacija na administartivnim prelazima na severu Kosova ne vrati na stanje pre pokušaja preuzimanja ovih prelaza od strane pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije ROSU.

Srbi traže hitno sprovodjene Deklaracije o Kosovu

Srbi okupljeni na barikadama u mestu Rudare na severu Kosova zatražili su danas da se obmah počne sa sprovođenjem Deklaracije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je na improvizovanoj konferenciji za novinare održanoj na barikadi, preneo zaključke Štaba za vanredne situacije četiri opštine sa severa Kosova, navodeći da se na barikadama brani Rezolucija 1244 i da je to poslednja linije odbrane te rezolucije.

"Ukoliko ovde posustanemo i dozvolimo da Kfor i takozvane kosovske institucije instaliraju carine i albansku policiju na administrativnim prelazima, bojim se da ćemo izgubiti šansu da odbranimo Rezoluciju 1244", istakao je on.

Ristić je u ime Štaba i građana koji četvrti dan dežuraju na barikadama, pozvao poslanike srpskog parlamenta, državno rukovodstvo, ministre, predsednike političkih partija da dođu na barikade. "Ovde se ne vodi nikakva međustranačka borba, nema politike već je borba za suverenitet države", naglasio je on.

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić Krstimir Pantić, Radiša Milović i Branko Ninić pozvali su srpske predstavnike i međunarodne zvaničnike da dođu na barikade i da u razgovoru nađu najbolje rešenje za probleme na severu Kosova nastale, kako ističu, posle jednostranog poteza Prištine i međunarodne zajednice.

Predsednik Štaba za vanredne situacije i načelnik Kosovsko- mitrovačckog okruga Radenko Nedeljković pozvao je građane na masovnost, jedinstvo i slogu i poručio da jednostranim potezima ne mogu da se reše pitanja statusa sevara Kosova i Metohije.

"Međunarodna zajednica, a posebno Kfor i njegov komandant Erhard Biler ne mogu silom da instaliraju Sever Kosova u mračne kosovske institucije", rekao je Nedeljković.

Na barikadama je okupljeno oko stotinu građana, koji se smenjuju.

U Rudaru je i državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Skupština Srbije usvojila je kasno sinoć Deklaraciju o Kosovu kojom se osuđuje svako nasilje u pokrajini, poziva na mirno rešenje krize nastale jednostranim aktom Prištine i na nastavak dijaloga.

Deklaracijom o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji nakon jednostranih i nasilnih akata privremenih insitucija samouprave u Prištini parlament poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Pretnja hapšenjem?

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović su obavešteni da će biti uhapšeni ako pokušaju da pređu na teritoriju Kosova, navodi danas Blic, pozivajući se na nezvanične informacije.

Bilo je najavljeno da će Bogdanović i Stefanović danas na Kosovu razgovarati sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom

Kfor obišao srpsku barikadu kod Rudara

U blizini barikade koju su Srbi postavili u mestu Rudare kod Zvečana nešto pre 10 stigli su vojnici Kfora u oklopnim vozilima i posle kraćeg zadržavanja okrenuli su vozila i vratili se.

Radi se o pripadnicima slovenačkog kontingenta Kfora koji su sa četiri oklopna vozila došli na blizu 200 metara od barikada koje su Srbi postavili i gde i jutros oko par stotina Srba sede na putu.

Sa slovenačkim Kforom stigla su još dva oklopna vozila nemačkog kontingenta koji su se nakon kraćeg zadržavanja okrenuli i vratili nazad.

Situacija na ovom prelazu je mirna.

Ristić: Kforova blokada prelaza nečuvena i bezrazložna

Predsedik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je danas da je zatvaranje administrativnih prelaza na severu Kosova od strane Kfora nečuveno i da ne postoje razlozi za to.

Ristić je rekao da je zatvaranje dva prelaza na severu Kosova ucena prema Srbima od strane Kfora zbog blokade puteva koje je postavililo stanovništvo.

On je ocenio da ne postoje bezbednosni rizici da se drži zatvoren prelaz Brnjak koji nije bio zapaljen kao prelaz Jarinje.

"Mi nemamo izbora i moramo istrajati u mirnom, gandijevskom otporu. Nadam se da ćemo postići cilj da nemamo albansku carinu i granične policajce na punktovima ka Srbiji"; rekao je on.

Ristić je kazao da uznemirenost stanovništva u Ibarskom Kolašinu postoji nakon pretnje komandanta Kfora koji nije isključio primenu sile.

"Stanovništvo se ne boji sile. Mi mirno protestujemo i na eventualni dolazak Kfora okupiće se svi građani i mirno sedeti na asfaltu", kazao je Ristić

On je ocenio da nije dobro tvrdoglavo insistiranje Kfora koji drži zatvorena dva prelaza na severu pokrajine.

Ristić je kazao da nema većih problema u snabdevanju životnih namirnica u Zubinom Potoku ali da ih može biti narednih dana ako potraje blokada prelaza.

Nedeljković: Jednostrani potezi ne rešavaju problem

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je danas da međunarodna zajednica i Priština moraju iz krize na severu južne srpske pokrajine izvući pouku i shvatiti da jednostrani potezi ne rešavaju probleme.

Nedeljeković je rekao da očekuje da na severu Kosova bude mirno, a da međunarodna zajednica i Priština iz "svega ovoga" izvuku pouku da se nasiljem, odnosno silom sever pokrajine "ne može pripojiti i integrisati u kosovske institucije".

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga, koji se zajedno sa stanovništvom nalazi na barikadama postavljenim u mestu Rudare, opština Zvečan, kazao je da Srbi nikada nisu bili odlučniji da istraju u svojim zahtevima.

"Ovo je trenutak kada se borimo za goli opstanak", poručio je Nedeljković.
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.